woensdag 31 december 2008

Sprookjeswonderland deel zoveel en 5


Winterwonderland in Sprookjeswonderland. En Jason wordt vandaag 6. En Erik komt vanavond langs om aan de treinen te knutselen. Een update voor jullie!



Op weg naar de verjaardag van Jason is natuurlijk de camera mee. Het dijkje naar B. is namelijk top!



En de verjaardagstaart ook!



Dan is het een lang stuk rijden naar Enkhuizen, langs Stompetoren.



Sprookjeswonderland is in winterstemming.



Gelukkig zien we Sneeuwwitje....



en de Gelaarsde kat!



De Sprookjeswonderlandtrein mag hier niet ontbreken....



en de (late) lunch ook niet!



Op het IJsselmeer kan geschaatst worden!



En dan is het tijd om naar huis te gaan.



Welke ik het liefst omgebouwd wil hebben, vroeg Erik. En dat is de Fleischmann 1472 plan V. NY Pizza, koffie, veel fris en dan is hij klaar!



Om te oefenen voor Railz heb ik ook de 81 weer eens op de foto gezet. In sepia dit keer.



Voor morgen (de 31e december) wens ik jullie een fijn uiteinde en voorzichtig met vuurwerk! Want het is hachelijk!

maandag 29 december 2008

De loksound

Zaterdag had ik bij Totaltrein een loksound gescoord. Voor de leken: dat is een digitale decoder (MFX) met geluidsfuncties en bijbehorende speaker. Normaal kost zo'n loksound 120 euro, nu, omdat Totaltrein er mee stopt, slechts 40 euro. Maar hij zat dan ook in een groezelig doosje. Ben ik genept? Na 31 december is Totaltrein dicht en dan is het gewoon pech gehad. Ook had ik niet gekeken voor wat voor lok de loksound bedoeld was, gelukkig bleek deze voor een 18 (S3/6) te zijn waarvan ik 2 exemplaren op zolder heb staan. Nadat we gisteravond naar "Mama mia' hebben gekeken (23.00) heb ik toch mijn knutseldoos gepakt, met soldeerbout en loodhoudend soldeer, het slachtoffer open gemaakt (zonder verdoving) en de decoder ingebouwd. Om 01.45 was de patiënt weer dicht en deed de 18 dat wat hij moet doen, rijden en veel kabaal maken!



De kenners horen op de achtergrond natuurlijk een Pokémon film en zien Elise van dit hoogstaande werkje genieten! Of geniet ze vooral van de 18?

Het is hachelijk!

zondag 28 december 2008

De zaterdag na kerst

De zaterdag begint natuurlijk altijd met een gezonde voetbalwedstrijd, dan volgen de wekelijkse schappies en daarna is het programma vrij! Voor deze zaterdag had ik een bezoek met Elise, Erik en Suzanne aan Sprookjeswonderland gedacht, maar Elise had andere plannen: de Playmobil!

zonsondergang
Tja, wat voor nuttige bestedingen van een willekeurige zaterdagmiddag zijn er dan mogelijk? Een treinenwinkel die 50% korting geeft? Dat klinkt goed! Dus ging ik - natuurlijk alleen om dit blog te kunnen vullen - naar Totaltrein in Castricum.

Omdat de zon ondertussen voor aardige kleuren zorgde ging de camera mee. De score was 3 decoders waarvan 1 loksound (ga ik jullie binnenkort een filmpje van laten zien). De avondmaaltijd was vervolgens eenvoudig doch voedzaam. En voor de regelmatige bezoekers van dit blog, die hier al gelezen hebben dat we de Harry Potters delen 1 t/m 4 op de TV hebben gekeken, zaterdagavond hebben we de DVD met deel 5 in het apparaat gestopt.

(Hieronder: het dijkje naar John te B.)zonsondergang

En zo is deze kerst weer ten einde!

(Hieronder: de kaasboerderij de negen morgen)
zonsondergang Hachelijk?

zaterdag 27 december 2008

Uitbuiken

Precies 24 uur laat ik hier de foto van de uitpuilende pens staan. Omdat dit blog toch 'het putje' is, moet het kunnen toch? Als symbool van de kerstgedachte: vreten op aarde!
Voor Gert: snelle Bart, Leon en Marco (3 dravers) en langzame Bart tegen 2 René's (als dravers) en Joop, John en Frank. Om 10 uur stond team 1 voor met 11 tegen 7, de winnende is terecht gemaakt door team 2 zodat het jaar toch goed is afgesloten! Overigens doen mijn enkels goed zeer doordat het veld geheel bevroren was en dan zijn voetbalschoenen met noppen toch niet echt fijn...

vrijdag 26 december 2008

De ombouw van de 81

Uit jullie dolenthousiaste reacties heb ik afgeleid dat jullie graag in detail willen weten en willen zien hoe zo'n ombouw nu in zijn werk gaat. En omdat ik graag reageer op jullie reacties plaats ik hier dus 'de ombouw van de 81'.
1 Een ombouw begint natuurlijk met een patiënt, een decoder en bij een ESU decoder hoort een ombouw van de motor.
2 Vervolgens begint het demonteren van de patiënt. Alle ingewanden worden verwijderd!
3 Het motorschild gaat eraf (zie 1 op de foto hieronder), rotor met tandwielen worden schoongemaakt, de zoektocht naar de weggesprongen koolborstels begint. De aanwezigheid van 1 of meerdere minderjarigen verdient nu de voorkeur om ze de schuld van het wegspringen van de koolborstels te kunnen geven!
4 De permanent magneet past gelukkig direct! De degelijke Märklin wisselstroom lokomotief is nu in feite een onbetrouwbaar gelijkstroomhok geworden. Wel van degelijk Duits staal, maar dat terzijde!
5 Motorschild er op en een goede plek voor de decoder zoeken. De decoder wordt verbonden met sleper (plus) en massa (min). Twee andere draden (niet willekeurig!!) worden verbonden met de twee contacten op het motorschild. De stoomlok wordt op het testspoor gezet, bij rook/stoomontwikkeling is de decoder overleden. De lok doet echter waarvoor hij gemaakt is, hij rijdt naar links en hij rijdt naar rechts, precies zoals de bedoeling is.
Dan worden de lampjes aangesloten (ze blijken al 19V te zijn en hoeven dus niet te worden vervangen).
Opnieuw testrijden of de lampen aan de goede kant branden, dwz aan kant die de trein op rijdt. Is dat ook het geval, dan worden alle draden ingekort en goed gesoldeerd, krimpkous op sommige stukken over blote verbindingen, de decoder wordt vastgeplakt met dubbelzijdige tape.
Nogmaals proefrijden, het inbouwen van een decoder is ook leuk! Dan gaat de kap er op en maak ik nog 50 foto's voor dit blog van een rijdende trein waarbij het maar bijna niet wil lukken de trein scherp te krijgen terwijl jullie de wielen zien draaien. Ook bij deze foto (nummer 94) is de neus van de trein niet lekker scherp.
Morgen een vergelijkbaar verslag van de OBB 1020? Met het verschil dat die al is omgebouwd met een ongehoorzame (lees: defecte) goedkope TAMS decoder? Het is hachelijk!

Over de kerstgedachte

Deze dagen staan in het teken van Zweinstein. Deel 1 was dinsdagavond, deel 2 gisteravond en deel 3 vanavond. Vooral deel 2 gisteravond was enigszins lastig aangezien de aanwezige dames naar een kerstavondzangdienst in de lokale kerk wilden, en die had de pastoor/dominee tijdens Harry Potter gepland. Gelukkig hebben we alle Harry Potters ook op dvd, maar als je om 23.15 naar een film gaat kijken lig je niet vroeg in de koffer! Maar iets van 02.00.En zo stond vanmorgen Elise, 5 jaar, om 07.15 naast mijn bed want die had ik gisteravond wél bijtijds in bed gesmeten (anders moet ik me zo haasten in het reclameblok). En ach, een 5 jarige, die wil graag naar de herdertjesmis, toch? Wekenlang op school alle relevante liedjes uit het hoofd geleerd, dan moet er toch een keer gezongen worden? Dus zaten we om 08.30 in de kerk, jaszak vol met koek want als ketter kom ik niet in aanmerking voor tosti's, waarmee een deel van de incrowd zich wel vol zit te proppen. En dan kan je maar beter een verpakking vol roze koeken bij je hebben! Maar goed, kredietcrisis, er was geen tosti moment en dus gingen de roze koeken ook ter onverrichter zake weer mee naar huis! Na het kerstontbijt was er natuurlijk tijd voor kadootjes en heb ik de rest van de dag gevuld met het digitaliseren van een Märklin DB 81 en een Märklin OBB 1020, waarvan ik voor jullie een zeeeeeer uitgebreid fotoverslag heb gemaakt! En die ga ik zeer binnenkort hier plaatsen, helaas voor jullie dus! En vanavond is dan DE kerstmaaltijd waarvan ik jullie graag een aantal sfeerplaatjes toon, vrete op aarde....Als afsluiter van de dag is er weer een Harry Potter film, deel 3! En dat was weer handig na deel 1 en 2...
De 'pens over de rand van de broek' foto na de maaltijd is vandaag gelukt maar ik geef eerlijk toe dat ik die niet durf te plaatsen. Dat is me dan toch te hachelijk! Zo zijn er deze kerst toch weer grenzen......








Hachelijk!

woensdag 24 december 2008

Feestdagen

Wij van het Frank-103 weblog wensen alle bezoekers (Gert) fijne kerstdagen!

kerstboom

Wij van het Frank-103 weblog hebben verder weinig tijd voor het weblog, want kerst is natuurlijk de tijd van vreten ehhh vrede op aarde en alle Harry Potter films op TV!

dinsdag 23 december 2008

Drukke dagen voor kerst...

De dagen voor kerst zijn ieder jaar druk! Sinds zondag (en ook sinds 5 december) beschik ik over een enorme berg vakliteratuur (Eisenbahn Journal, Rail Magazine, Railhobby, GTO, Auto Review en een literair werkje over de 103). Dat vraagt dus een rustige werkomgeving! Gelukkig houdt Bips me niet van het werk! Dan heeft Totaltrain een 25% kortingsactie en daar heb ik gebruik van gemaakt. Dat leverde drie nieuwe ESU decoders op die graag ingebouwd willen worden. En niet onbelangrijk: ook René Lokkie is de laatste dagen behoorlijk aan het bloggen geslagen en heeft vandaag een boeiend stukje over de 86 geplaatst. Waar ik weer graag op reageer met plaatjes van mijn 86, een andere uitvoering dan die van René, maar wat zijn dan de verschillen? Mochten jullie het niet droog houden, mijn lok is er een met een delta decoder, en die van René is hoogvermogen digitaal?
Ja, voor boeiende berichtgeving: bezoek het frank103weblog!

maandag 22 december 2008

Eén erbij


Al jarenlang komt er ieder jaar één bij, 

en dat was vandaag (intussen misschien al weer gisteren) ook het geval. 
Een Marklin locomotief voor op de spoortafel. 
Het is een Marklin railbus (39980). 
Ik had ook een fotostudio gekregen, 


aan de foto's is te zien dat ik die meteen heb gebruikt. 


De railbus is heel fotogeniek! 


Hachelijk?