donderdag 31 december 2009

De foto-opdracht, deel 3


De clubhuizen (kerken) van Brillie. Maar van welk clubje ze precies zijn weet ik van een aantal van deze gebouwen niet.

1 De RK Petruskerk



2 Met veel vertekening door de lens, de NH kerk



3 Dezelfde kerk vanaf de andere kant



4 Achter de bomen staat de doopsgezinde Vermaning, een zogenaamde schuilkerk uit 1703.



5 Zonder bomen maar met veel vertekening, de Vermaning



6 Kerkje in de zaanbocht (links op de foto is water te zien)



7 Het gesloten clubhuis



8 Alle ramen zijn dichtgespijkerd



9 Symmetrie en vertekening, het kerkje van Koog ad Zaan



10 Vriendelijke uitnodigende uitstraling NOT!!!



Hachelijk?

woensdag 30 december 2009

Meer plaatjes uit de omgeving


Ik had in het vorige bericht al gezegd dat ik me zou richten op stations en kerkjes.Ik begin dan natuurlijk met de stations!



De vraag is of dit plaatje het nieuwe station eer aandoet?



Het volgende station is gewoon een erg saai exemplaar, de foto is van de achterkant en daarom misschien wel verrassend?



Het derde station is wat betreft bouw vrijwel identiek aan het vorige, dus heb ik de foto van een kenmerkende tekst op het raam met erachter een intercity gemaakt.



Hoewel ik nog 3 stations moest doen was de accu van de camera vrijwel leeg en de geheugenkaart bijna vol.



Ik moet dus nog een keer op pad en dan niet zoveel foto's van andere objecten maken, zoals bovenstaande vervallen fabriekspand.



Morgen ga ik verder met kerken (geloof), omdat ik echter 19 foto's klaargezet heb, en dat is een beetje veel voor 1 bericht, laat ik jullie nu alvast een paar foto's zien.



Beetje de detailplaatjes



Kerktorens



Vinden jullie het wat?



Morgen de rest en dat is hachelijk!

dinsdag 29 december 2009

Het afgeblazen foto-uitje

Een fotouitje naar de Zaanse Schans stond voor vandaag op de kalender. Maar door allerlei omstandigheden zat vanmorgen alleen Bart, die hier niet genoemd wil worden, hier aan de koffie met koek.



En Bart moest eigenlijk ook aan het werk. Na een bezoekje aan de spoorbaan op zolder ging Bart iemand verlossen van boom. Dus stapte ik alleen om 13.00 op de fiets om de volgende foto-opdracht uit te voeren.



Een sfeerbeeld van de omgeving en ik zou me richten op kerken en stations.



Van die foto's laat ik er vandaag één zien, hierboven, ik plaats vandaag de overige sfeerplaatjes.



De medecursisten zouden zich bijvoorbeeld richten op bruggen of fabrieken.



Leuke doorkijkjes, oud en nieuw op één foto. Schoolpleinen.



Ik had niet veel inspiratie en had dus maar iets geroepen van: ik doe wel kerkjes en stations (stations zijn natuurlijk altijd top!).



Maar misschien had ik beter een ander onderwerp kunnen kiezen.



Stations en kerken zijn namelijk helemaal niet leuk om te fotograferen. Maar wat dan wel?



Kenmerkende plaatjes voor deze omgeving.



Hachelijk!

zondag 27 december 2009

De zolderspoorbaan

Afgelopen weken hebben we veel geknutseld aan de zolderspoorbaan. Op verzoek van zwager Marco, die hier trouwens niet genoemd wil worden, plaats ik hier een kort en bondig verslag!Alle wissels en ontkoppelrails in het dalstation zijn aangesloten, de draaischijf en hijskraan werken. Het volgende project was de bergbaan. Op dinsdagavond, alweer bijna 2 weken terug, kwam neef Erik helpen met de bergbaan. Dat resulteerde al snel in deskundig schroefwerk en één ondersteuning van de baan. Een paar defecte wissels werden nagekeken en er bleek ook gewoon een schakelkastje deels defect. Woensdagmorgen heb ik een 2e steun gemaakt en de bergstationsplaat aangepast. Met de kerstdagen heb ik de helling verder voorzien van zachtboard tegen de rijgeluiden van de lokomotieven op de metalen rails. Gisteravond heb ik de voeding van de helling en bergstation aangesloten, de 4 wissels en de 2 ontkoppelrails in het bergstation aangesloten. Alles functioneerde naar behoren, zodat vanmorgen de eerste officiële rit met de railbus van het dalstation naar het bergstation is gemaakt. Op het todolijstje staat als eerste de laatste handwissel in de baan vervangen voor een elektrische wissel, de rails hier en daar vastzetten met schroeven, de schakelkastjes vastzetten en dan komt het echte knutselwerk, schilderen, gras strooien, wegen plakken en huisjes en stations bouwen. Met het volledig functioneren en aansluiten van alle elektrisch te bedienen onderdelen is wel een mijlpaal bereikt in mijn bestaan als modelspoorder, zo ver was ik nog nooit gekomen. Het 'dicht' maken van de baan met papier maché wordt dan de volgende stap naar een realistische spoorbaan. (Foto hierboven: de rechterkant van de baan met achterin de draaischijf, links de hijskraan en rechts de spoorwegovergang. De bediening van de draaischijf en hijskraan, rechts onderin, zit expres laag zodat de kindertjes er goed bij kunnen) (Foto hieronder: het middengedeelte van de baan met het dalstation. Aan de voorkant is de bediening van de baan te zien, 1 is de voeding per sectie zodat bij kortsluiting geprobeerd kan worden welke sectie de storing veroorzaakt, 2 is de bediening van de wissels van het schaduwstation, 3 de bediening van de spoorwegovergang, 4 de bediening van de wissels van het dalstation en 5 die van het bergstation). Jullie gaan er hier over lezen!

vrijdag 25 december 2009

De kerstviering

Wesley was gevraagd om mee te doen in het kerstspel in de doopsgezinde vermaning (naar mijn weten zijn doopsgezinden een niet extremistische of radicale christelijke groepering). Van mij mocht hij dus meedoen! Consequentie was natuurlijk wel dat we moesten kijken. In de doopsgezinde vermaning, een zogenaamde schuilkerk uit 1703. En hoewel ik zelf niet zo van de geloven ben, vind ik dat mijn kinderen dat voor zichzelf mogen uitmaken. De voorganger (waarschijnlijk geen ayatollah, maar zeker weten doe ik het niet) wist er een redelijk vlot gebeuren van te maken, en met maximaal zo'n 50 bezoekers was het ook een knus gebeuren. Mag ik bij de plaatselijke RK kerk nooit een tosti (dat schijn je alleen te krijgen als ze hebben geprobeerd je te verzuipen), de doopsgezinden zijn niet kniertig en geven alle bezoekers een chocolademelk en een bijbehorend koekje (de choco was sneller op dan ik er een foto van kon maken. Een aanrader dus, die doopsgezinde kerk. En dat is hachelijk?