zondag 31 oktober 2010

Het stoomdepot deel 1

Op de zolderspoorbaan rijden stoomloks, en dus moet er een ruimte zijn om deze te onderhouden en parkeren.


Voor een uitgebreide uitleg verwijs ik graag naar: http://www.nproject.org/nl/diversen/het-stoomdepot.html. Het bijvullen van de watervoorraad moet regelmatig plaatsvinden, in het station zijn op een paar strategische plaatsen waterkranen geplaatst zodat de watervoorraad van de lok bijgevuld kan worden terwijl de reizigers in- en uitstappen.



Dit geldt ook voor het smeren van de lok.



Na zoveel bedrijfsuren of een werkdag moet de lok verder bevoorraad of onderhouden worden, dat gebeurt op weg naar de lokloods.



Omdat het op de zolderspoorbaan om een klein depot gaat, met een klein aantal tenderloks voor de bergbaan en een incidentele grote lok uit het schaduwstation, worden de installaties in het depot klein gehouden.



De belangrijkste bewerkingen wil ik nabootsen: kolen laden (de bouw van het kolendepot is hopelijk goed te zien op de foto's), water nemen, ontslakken, zand laden en het draaien van de lok op de draaischijf.



Als de lok dan niet direct nodig is kan hij op een van de opstelsporen geparkeerd worden, anders kan hij op het vertrekspoor neergezet worden.



Een inspectiespoor en een dieseltankplaat voor de aanwezige dieselloks, daar twijfel ik nog over, maar zullen waarschijnlijk wel geplaatst moeten worden.



Ik moet de beschikbare ruimte nog eens goed bekijken!



De waterkranen zijn inmiddels ook in aanbouw, de -verplichte- bijbehorende watertoren is in ieder geval al aangekocht!



Hachelijk?

zaterdag 30 oktober 2010

Over voetbal en patat joppie

Zoals gebruikelijk heb ik teveel onderwerpen om een keuze uit te maken, teveel topics waarvan ik denk, als ik die vandaag niet plaats bezorg ik jullie slapeloze nachten!


En dat bezorgt mij dan weer slapeloze nachten, zodat ik vervolgens minder zin heb een avond te verdoen achter de PC. Er zijn namelijk zoveel leukere dingen te doen dan achter de computer te zitten! Wat daarbij dan weer niet hoort, is op bezoek gaan bij Remco te V., die hieronder NIET afgebeeld wil worden.



Nee, dan kan je toch echt beter achter de PC blijven zitten. Om jullie een goed beeld te geven toon ik hier plaatjes van afgelopen vrijdagavond.


Toen Remco ons eindelijk binnen had gelaten (buren van 5 huizen verder kwamen - met een zangstem- vragen wie daar de hele tijd aan het aanbellen was, ze konden de teksten van Jantje Smit niet meer verstaan, waarvoor ze me eigenlijk heel dankbaar zouden moeten zijn!) duurde het uren



voordat we koffie kregen en hij eindelijk uitgelegd had waarom er in plaats van appeltaart een vlaai zou zijn die er feitelijk dan weer niet was omdat een collega zijn broodjes expres was vergeten en vervolgens onze vlaai opgegeten had.



En dan had hij niet eens DUH gezegd! Eerst een partijtje tafelvoetbal dan maar, om de vlaai (die er dus niet was) af te sporten. Bij wijze van uitzondering plaats ik hier ook een plaatje van jullie bloggert in actie, de sportiviteit straalt er natuurlijk vanaf!



Film 1 was Kick ass, een aanrader voor de liefhebber van zinvol geweld en waargebeurde verhalen! Bij de film hoort natuurlijk een eenvoudige doch voedzame snack (en een glas cola). Remco had de keuze tussen de 3 nieuwe smaken Patat Joppie, nr 66 Babi Pangang en Wilde mango.



Voor de diepgang die dit blog zo kenmerkt: de mango is vies, de babi pangang gaat maar echt toppie is de chipssmaak patat Joppie (dat rijmt en dus is het waar!).



Nog meer tafelvoetbal en het valt ons op dat Remco overal damestijdschriften (vrouw, libelle en margriet) heeft liggen, een ernstige kwestie!



Desgevraagd heeft Remco geen bevredigende verklaring voor deze tijdschriften, zijn excuus dat ze in de leesmap zitten is natuurlijk erg goedkoop!



Film 2 was Sherlock Holmes, door een teveel aan dialogen ietwat slaapverwekkend.



Slechts het bestuderen van eerdergenoemde tijdschriften (over ingegroeide teennagels) en een ruime voorraad knabbelwaren maakten het afkijken van de film mogelijk.



Volgende keer: meer appeltaart  en patat Joppie John!

woensdag 27 oktober 2010

Over blogstiltes en bouwdozen

Een paar dagen hier niets plaatsen en Brillie wenst me gelijk weer een prettige vakantie!


Heel aardig natuurlijk, bijzonder vriendelijk zelfs, ware het niet dat ik niet op vakantie ben, maar gewoon thuis.



Het is de regelmatige bezoeker van dit afschuwelijke blog waarschijnlijk niet voor te stellen, maar soms heb ik betere dingen te doen dan dit blog. Of zelfs dan internetten.



Nu de blaadjes weer van de bomen vallen en het 's avonds in de tuin zitten met een goed boek een meer dan hachelijke onderneming is (vooral voor dat boek), is het weer tijd voor het binnenvermaak. Dat wil zeggen, de spoorbaan, of meer specifiek: de aankleding van de spoorbaan.



Enkele (tientallen) jaren terug heb ik bouwdozen gekocht voor de toen te bouwen modelspoorbaan. Die spoorbaan is er toen nooit gekomen en de bouwdozen liggen daardoor nog in de kast.



Dus heb ik recent (bij Harlaar) een potje lijm gekocht en heb ik afgelopen week voor het eerst sinds zo'n 25 jaar weer een station gebouwd.



Het nog wat kale eindresultaat is nog niet helemaal zoals ik het wil, maar huisje nummer 2 staat al te wachten! Mocht het hier de komende tijd soms heel stil zijn, Brillie, dan wordt er geplakt.



Penibel?

zondag 24 oktober 2010

Over rustige zondagen

Nu dit blog toch eigenlijk een soort van openbaar dagboek is, ga ik jullie vervelen met de belevenissen van vandaag! Dat begon met een bezoekje aan John en Jason, die hier allebei helemaal niet genoemd willen worden!


Na de koffie hadden we besloten het grut maar eens uit te laten op het plaatselijke duingebied, met als eindtijd 13.00, want volgens buienradar zou het dan bijzonder vochtig buiten worden! Aan de rand van het duingebied ligt een schooltje met een pleintje dat wel gemaakt lijkt te zijn om tegen een balletje te trappen! Dan lijkt buienradar het fout te hebben, de eerste druppels vallen!



We besluiten via de duinen (de kortste weg) richting strandtent te wandelen, voor een warme choc met slag.



Het grut had de opmerking over 'de kortste weg' niet helemaal begrepen en nam een duidelijk langere weg.



Ook blijkt buienradar toch echt minder betrouwbaar, en ruim 15 minuten te vroeg valt er meer neerslag dan plezierig is tijdens een duinwandeling.



John en ik besluiten meteen over te gaan op plan 2, een overdekt speelparadijs, die trouwens erg lekkere koffie (ik noem zoals gebruikelijk géén namen) schenkt!



Het is dan inmiddels eind van de middag, de magen knorren en twee van de aanwezigen willen de McSaté nog testen.



Dat kan want op weg naar huis komen we, uiteraard geheel toevallig, langs de Mc!
Remco uit het palingdorp had de McSaté gewaardeerd met een 8 (acht), in overleg met John kwam ik niet verder dan een kleine 7 (zeventje), vooral door een afschuwelijk teveel aan onkruid (groen), zoals duidelijk te zien is op de onderstaande foto's.



Nadat we John en Jason weer thuis afgezet hadden was een nuttig bestede dag ongeveer weer ten einde. Ik bespaar jullie verder het kijken naar Wipe-out, Studio Sport (een Rotterdamse klubje heeft dik klop, 10-0, gekregen van Eindhovense amateurs) en het nodige gebadder!



Netelig?

zaterdag 23 oktober 2010

Over koken en plassen

Een bloggert, die hier vast niet genoemd wil worden, want het gaat om Gastheer Gerard, die hier uiteraard ook vermeld staat links bij de links, weet regelmatig verhalen op zijn blog te plaatsen die echt behoorlijk smakelijk genoemd kunnen worden.


Zoals gebruikelijk, het is natuurlijk altijd de vraag wie het verste kan plassen, ga ik vandaag hier laten zien dat ik ook in de keuken mijn (enigszins dikke) mannetje sta!



Dat ook ik een kreatieve fijnproever ben op het gebied van etenswaren!



Het is sowiezo natuurlijk duidelijk dat mannen meer met eten hebben dan vrouwen, niet voor niets is er altijd sprake van een topkok, en niet van een topkokkin.



Of een topkokkie.



Meestal beperk ik me tot het proeven van kookkunsten, een kunst die ik ook tot op eenzame hoogte beheers, maar het gebeurd toch ook regelmatig



dat ik degene ben die een eigen kreatieve haute-cuisine-103 maaltijd produceert,



zoals hier op de afbeeldingen! Dat het gesmaakt heeft, dat lijkt me ook duidelijk!



En wat denken jullie, ben ik verder gekomen?



Netelig.....

donderdag 21 oktober 2010

Dinsdagavondtreinen bij Erik


Erik had aangeboden de bedrading van de Ae6/6 kritisch te bekijken.


Ries wilde de ESU decoder wel opnieuw programmeren. Dus ging ik woensdagavond richting Erik, die overigens ook een belangrijk deel van de bedrading onder zijn spoortafel had vervangen en een nieuwe Looney tunes lok had aangeschaft.



Een Hercules lok voor de kenners! Uiteindelijk heeft de Ae6/6 een aantal rondjes gereden, met succes, en hebben we vastgesteld dat de verlichting heel fraai brandt!



En daar is het bij gebleven! Onder de tafel hebben we massadraden verbonden.



Een massa werk, maar dat lijkt me logisch!



Netelig?