zondag 15 maart 2009

Over decalpapier en models of yesteryear

Voor de bakker Joop Porsche ben ik op zoek naar decalpapier. De boekhandel verkoopt het niet, dus dan maar naar de modelbouwwinkel.

In Purmerend zit op een A1 lokatie de winkel modelbouwplaza en daar zijn we naar toe gegaan. Het is meer een museum dan een winkel en overal waar je kijkt staan antieke Dinky toys en ander antieke speelgoedauto's. Een belangrijk deel van de winkel is ingericht met militaire zooi, een deel staat vol met vliegtuigen, op een te klein deel staan een paar Marklin treinen. De rest van de winkel staat vol met auto's. Mijn aandacht gaat al snel uit naar deze vuilnisauto, die mijn opa vroeger ook had in de kist met autootjes waar we mee mochten spelen. Jeugdsentiment dus! Het beechkraft vliegtuig ligt hier ook op zolder, echter niet in de staat waarin dit vliegtuig verkeert. En models of yesteryear van Matchbox, die staan hier ook op zolder stof te verzamelen. Sluit ik natuurlijk af met een aantal Matchbox met hun ouderwetse doosjes. Natuurlijk een van een trein. Voor Harold ook een Porsche 910. En de Datsun 260 die mijn zus Monique ooit had of nog heeft. Geweldige winkel, modelbouwplaza!



Maar ze hadden geen decalpapier....

7 opmerkingen:

  1. En Treintjes? Ik zie geen modelspoor nog liggen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ach, Heer Frank!
    Wat kunt U het toch mooi verwoorden. Nu moet U weten dat ik totaal geen binding meer heb met speelgoedautootjes. Vroeger wel. Vroeger had ik een hele verzameling Dinky Toys, maar God weet waar die allemaal gebleven zijn. Ik herinner mij wel dat ik eens een hoeveelheid plastic speelgoedsoldaatjes weggegeven heb aan de buurjongen: het afscheid van mijn jeugd.
    Maar U weet het zo mooi te brengen. Het lijkt wel of U - wandelend tussen de winkelrekken - uw mijmeringen vastlegt in uw blog: een foto en een mijmering...
    U hebt in de loop van uw leven en van uw blog een geheel eigen stijl ontwikkeld.
    Én U bent erin geslaagd kind te blijven. Ik ook, want ik ga nu deze lente en zomer proberen een onooglijk en dus klein vleesetend plantje te kweken. Ik zal vliegen vangen in een potje, die vliegen verdoven met ether en ze vervolgens voorzichtig met een pincetje tussen de blaadjes van de Venusvliegenval stoppen. 't Is kinderachtig, ik weet het, maar ik wil het proberen. "Drs. toch," zult ge zeggen, "moet ge daarom zo oud geworden zijn?!?" En dan zeg ik weer: "Laat mij gerust, gij hebt daar toch geen zeer van?"
    Met vriendelijke groeten,
    De Drs.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Oeie!!!
    Nu vergat ik nog iets te vragen. 'Decalpapier', wat is dat eigenlijk, Heer Frank? Ik heb erop gegoogeld, maar ik kon de betekenis ervan echt niet achterhalen.
    Verwachtingsvolle groeten,
    Uw allereigenste,
    Drs.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik heb vroeger ook heel wat van die Matchbox autootjes gehad, wel geinig om ze weer eens te zien.
    Je kunt het ook online bestellen:
    http://shop.modelbrouwers.nl/catalog/decals-en-benodigdheden-c-66.html

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Heb nog een partij modelletjes waar ik als kind mee gespeeld heb. Alleen minder fraai dan deze exemplaren met doos....

    BeantwoordenVerwijderen
  6. @Brillie: de foto was mislukt

    @Cees: ik koop liever in een winkel

    @drs: ik heb de film 'little shop of horror' gezien en ga u zeggen: pas op met vleesetende planten, het vleeseten is tot daar aan toe, maar als zo'n plant ook gaat zingen.....
    Decalpapier is dun doorzichtig papier waarop je afbeeldingen kunt printen, dit papier kan je vervolgens op een racebaanauto plakken zodat er een raceauto ontstaat met zelfgemaakte reclame, zoals voor bakker Joop.
    Omdat dit decalpapier alleen gebruikt wordt in de modelbouw is het slecht verkrijgbaar, maar ik kom het vanzelf tegen!

    @lokkie, steffer en Martin firefighter: ik ga het eerst proberen bij Muco en Quartel, als die het niet verkopen dan ga ik voor de internetwinkel!

    BeantwoordenVerwijderen