zondag 31 juli 2011

Naar de Brocken

Iedere liefhebber van stoomtreinenmoet een keer naar de Harz,en dan wel voor de rit van Wernigerode naar de Brocken.Zoals jullie ongetwijfeld weten ligt Wernigerode zo'n 200 meter boven NAPen vinden we de top van de Brockenop 1142 meter boven NAP.Dat betekent dat de stoomtrein zo'n 900 meter moet klimmen!
En dat het uitzicht van de Brocken,het hoogste punt in de Harz, spectaculair is!


Toen na WO2 Duitsland verdeeld werd,is de Harz aan de Russen toegedeeld.Boven op de Brockenwerd door de Russen een militaire afluisterpost gebouwddie alle radiouitzendingen in (een deel van) Europa kon afluisteren.De Harz werd
daarmee een gebiedwaar je niet zomaar als toerist kon komen,de Brocken zelf waren tussen 1945 en 1990 militair terrein.Nadat de Russen in 1990 waren vertrokkkenis het spoorlijntje weer in gebruik genomen,toen de toeristen negatief reageerden (ze bleven weg) op de inzet van diesellokomotieven heeft men een aantal stoomlokomotieven laten bouwen.De Harz moet het dan ook vooral van het toerisme hebben!De Brocken kan je nog steeds alleen bezoeken met de stoomtrein,wandelend of per fiets, auto's zijn er verboden!Het zal jullie duidelijk zijn dat ik de Brocken per stoomtrein heb bezocht.Voor Brillie: uiteraard heb ik deze foto's ook op zolder gemaakt.Harzelijk?

3 opmerkingen:

Sjoerd zei

Dat kan niet al te ver van hier zijn... Ik zal eens een bezoekje plannen.

adriaanbrillie zei

Je hebt dus ook veel straling opgelopen van het radar station dat onder de bol zich bevind. Een hachelijke zaak, als nu je haren gaan uitvallen.

FRANK103 zei

@sjoerd: osnabruck, hannover, braunschweig (extra goed opletten), wolfenbuttel en dan brocken. 450 km vanaf utrecht dus uurtjes.

@brillie: ik heb op meerdere plaatsen haren. Welke gaan nu uitvallen, of is dat te hachelijk?