vrijdag 13 april 2012

De zeepfabriek


De klas van Elise had vanmorgen de excursie 'de zeepfabriek' in het Zaans museum.In principe probeer ik altijd mee te gaan met excursies,als het grut dat wil.En Elise leek het een uitermate goed idee om met het slagschipen een paar klasgenoten naar het Zaans museum te tuffen.Uiteraard moest er gratis geparkeerd worden op iets afstand van de Zaanse Schans,anders hakt zo'n excursie teveel in het klasbudget.Via de brug over de Zaanen via een deel van de Zaanse Schans werd er naar het Zaans museum gewandeld.Daar werd door medewerkers van het Zaans museum een educatief zeer verantwoord programma afgedraaid.Beginnend bij het maken van zeep van vet door de Romeinen, het maken van zeep van walvisvet in de Zaanstreektot de lokale zeepfabrieken (géén molens).Dan moet er uiteraard ook nog zelf zeep gemaakt worden, zeepblokken worden gesmolten en de klas mag een kleur en een geur uitkiezen.Dan worden deze aan de gesmolten zeep toegevoegden inde vormen gegoten.Dan mag de klas nog een doosje kleuren en vouwen.Als ook dat met succes is afgerond wordt er terug naar de auto's gewandeld, ze moeten nog naar school want er stond nog een verjaardag op het programma.Maar een leerzame excursie was het!Heikel?

11 opmerkingen:

Sjoerd zei

Goh, zo leer jezelf ook nog eens wat...

RV zei

Vooral de "12:15 naar Huis" trekt mij erg.

? Geen koffie met koek ?
Dat is pas Heikel.

suskeblogt zei

en geen verjaardagstaart ???
HEIKEL !

FRANK103 zei

@Sjoerd: klopt!

@RV: nee, pas thuis aan de koffie met lunch, dat wel

@Suske: nee, maar dat ga ik morgen goed maken!

Drs. Johan Arendt Happolati zei

Heer Frank-103,
Lisanne kende ik reeds als lid van het gevreesde grut, maar maakt Elise (wil zij hier wel vernoemd worden?) ook deel uit van dit genootschap?
Ik vind het een erg lief stukje wat u hier hebt gepubliceerd. Ik denk dat uw kinderen zich gelukkig mogen prijzen met zo'n vader.
U bent erg goed bezig en ik hoop dan ook dat deze missive u in goede gezondheid aantreft.
Met vriendelijke groeten,
Uw eigenste,
Drs.
P.S. Als ik héél eerlijk moet zijn, dan wil ik hier toch wel even vermelden dat ik het jammer vind dat u uw vorige 'kop' hebt verwijderd. Die foto van die poes van een van uw vrienden op die spoorbaan, die was werkelijk wonderbaarlijk. Zo'n foto maakt een mens niet elke dag. Die foto, die moet nu en dan eens terugkomen, wat ik u brom (doch dit uiteraard geheel terzijde).

Renesmurf zei

Ik vind de molens kijken leuker dan daar ook nog te moeten knutselen.
Zo kunnen ze een mooie excursiedag toch weer verpesten.
Hoewel ik als kind liever knutselde dan rekende.

FRANK103 zei

@drs: Elise is het jongste en kleinste exemplaar van ons grut, nummer 3 dus. Als enige zit ze nog op de lagere school (basisonderwijs) en vindt ze het nog leuk als haar vader mee gaat met excursies. Bij de middelbare school mogen ouders niet eens meer mee met excursies, maar dat terzijde. Dan mogen de ouders alleen nog betalen voor de excursies per luxe touringcar.

De foto van het kattebeest op het keldercircuit is inderdaad een eenmalige toevalstreffer, en eigenlijk zou ik die jarenlang als weblogkop willen gebruiken. Maar ik tracht toch regelmatig weblogkopwaardige kiekjes te schieten, en hoewel de foto van de molens van de zaanse schans eigenlijk niet het niveau van een weblogkop heeft, geeft deze wel de actualiteit weer. De foto van het kattebeest op de baan komt terug in een bericht over weblogkoppen, zoals alle weblogkoppen.
Bedankt voor uw vriendelijke reactie, zoals altijd, uw

Frank-103

@René: de excursie is geregeld door de gemeente zaanstad en gaat over de zeepfabriek, de wandeling was extra. In het bericht heb ik het knutselen vooral belicht, er was ook een uitgebreide rondleiding en een rollenspel, de kinderen vonden het heel leuk, en dat was de bedoeling!

www.brillie.nl zei

Die brandslang hang op een verkeerde plek, of wordt te afgesloten door een potje met zeep. Een hachelijke zaak weer.

FRANK103 zei

@brillie: ik denk dat het potje zeep op de verkeerde plek staat....

MarcStouten zei

idd waar is katzilla gebleven
?

FRANK103 zei

@marc: in de digitale archieven, maar ik begrijp dat jullie haar terug willen (stille hints....)