zondag 24 juni 2012

Nuttige aankopen


Harlaar in Badhoevedorp hield vandaag haar jaarlijkse koopjesdag.Het was vandaag echt weer voor een bezoek aan een koopjesdag, regen, regen en nog eens regen.Ik had niet echt iets nodig, maar koopjes zijn koopjes.Uiteindelijk mocht de Duitse 74 924 mee naar huis, die in de periode 1945 - 1949 in Nederland met het nummer 5906 rond heeft gereden.Het is een simpele hobby lok, met eenvoudige aandrijving en decoder.De lok is bedoeld voor de museumlijn van het dalstation naar het bergstation, waar al hevige concurrentie heerst.Daar rijdt al een Württembergische T5 gebouwd in 1910-1920,later hernoemd naar bouwserie 75, met 647 kw een echte lok voor de zijlijn met haar topsnelheid van 70 km/u.De zijlijn beschikt ook over 2 bouwserie 86, waarvan er 775 gebouwd zijn tussen 1928 en 1942 en die met 758 kw iets sterker is dan de 75.De beide schaalmodellen hebben een telex koppeling, waarmee de lok op afstand wagons kan loskoppelen.Absolute top op de zolderspoorbaan is de 85, een voor berghellingen ontwikkelde lok waarvan er 10 zijn gebouwd in 1932-1933. Met 1103 kw de sterkste tenderlok en omdat het schaalmodel net als de beide 86-ers een telex koppeling heeft is deze lok heer en meester op de zijlijn.De regelmatige bezoekers vragen zich wellicht af waarom ik niets over de 78 vertel. Dat komt omdat de 78, zonder reden eigenlijk, niet wordt ingezet op de berglijn, maar meer voor snelle personentreinen richting schaduwstation. De 78 is een Pruissische T18 met 838 kw vermogen en een topsnelheid van 100 km/u, waarvan er 534 zijn gebouwd tussen 1912 en 1927.Hetzelfde geldt wel voor de 64, deze rijdt stoptreinen richting schaduwstation, maar maakt ook regelmatig slagen naar het bergstation. 520 loks zijn gebouwd in 1928 tot 1940, met 698 kw en een topsnelheid van 90 km/u.De 74 is trouwens een Pruissische T12 waarvan er tussen 1902 en 1920 zo'n 1.014 gebouwd zijn, met 640 kw vermogen, top van 80 km/u. 
De 74 heeft met succes haar eerste ritten naar het bergstation gemaakt, de lok rijdt beter dan de modellen van de 75 en beide 86, echter of de lok nu deze loks naar het depot heeft verwezen?


12 opmerkingen:

Sjoerd zei

Ach, je hebt er gewoon teveel....

FRANK103 zei

@sjoerd: ja, dat klopt. Wat ze hier het meest irritant vinden is dat ik er ook nog over wil praten.

FRANK103 zei

@sjoerd: ja, dat klopt. Wat ze hier het meest irritant vinden is dat ik er ook nog over wil praten.

Drs. Johan Arendt Happolati zei

Heer Frank-103,
Daar komen ongelukken van. De loks gaan elkaar voor de voeten rijden en uiteindelijk gaan ze op elkaar knallen. Zaak is dan om met de camera in aanslag te staan.
FILMPJE!
(Hachelijk)
Uw Drs.

Renesmurf zei

Heb je toch weer wat leuks gescoord! Er kan altijd meer bij! Maar voor een leek is het allemaal meer van hetzelfde.

Anoniem zei

Leuke aanwinst.
Jammer dat ik het niet wist anders was ik ook even gaan kijken bij de koopjes.

FRANK103 zei

@drs: zoals altijd slaat u de spijker op d kop, of de kolen op de lok? Hoe dan ook, zodra er een botsing dreigt, dan gaat de camera aan de kant en gaat de centrale uit om de botsing te voorkomen, met andere woorden, er zijn geen filmpjes van een botsing. Nog niet tenminste.....

www.brillie.nl zei

Volgens mij waren de loks geen van alle zo schoon als ze op je zolder staan. Heikel.

Albert y Mara fotoblog zei

Ik spreek uit ervaring dat je NOOIT te veel loks hebt als treinenliefhebber/verzamelaar. Het is gewoon een "ziekte" tussen "". Gefeliciteerd met je aankoop. Ik moet na terugkomst nog 2 sikken, een 6400 en een railbus ophalen bij Modelbouw Centrum Hilversum. Eén geluk voor mij, ik heb ze allemaal al betaald, dus ik kan hier in Spanje de rest uitgeven. NIET aan treinen dan.
Saludos
Albert

suske zei

koopjes zonder bandjes en patat ?
Dat kan hier niet !
heel erg heikel !

Renesmurf zei

Ben jij een dierenbeul? of ben je geen dierenbeul?

FRANK103 zei

@brillie: in een spoorwegbedrijf wel hoor, ga maar eens kijken bij de vsm of horen medemblik.

@albert: ik ben het helemaal met je eens, je kan nooit genoeg loks verzamelen!
Komen jouw aankopen op je blog?

@suske: dan kan je hier beter niet op koopjes jacht gaan! Overigens kan je overal wel friet scoren....

@Rene: dat bepaalt niet wat ik op ga stemmen, en er is ook een klein verschil tussen huisdieren en vee. Maak je je hier druk om een paar beesten terwijl in sommige afrikaanse landen de mensen niks te eten hebben...
Maar ik weet niet wat de beste keuze is!