zaterdag 13 oktober 2012

De Taurus

 
 
Als uitbreiding van de verzameling modellokomotiefjes was mijn vizier gericht op een 120 in beige en rood, op een blauwe bugelfalten 110 of een NS 1700 voor de dubbeldekker rijtuigen.Of misschien zelfs een 96 (Mallet).Een Taurus stond niet op mijn lijstje, te duur en moeilijk verkrijgbaar.De Taurus is wel een heel ander model dan de loks die nu op de spoorbaan staan.De Oostenrijkse spoorwegen OBB weigerden de Duitse goederentreinlok 152 toe te laten op de Oostenrijkse spoorwegen.De Zwitserse Re460 werd door Oostenrijk te duur bevonden. Er moest een nieuwe lok ontwikkeld worden, de Taurus.
(foto hieronder: de Taurus was te bezichtigen bij de open dagen van Marklin in 2005)De lok is ontwikkeld en gebouwd door Siemens, bezit het hogesnelheidsrecord voor losse lokomotieven, en is tot in Nederland geweest.De lok is verkocht aan Oostenrijk in meerdere uitvoeringen, Duitsland (serie 182), Slovenië en Polen.Het schaalmodel van Marklin is de OBB 1016 (39355) en heeft een sinus motor en geluid.En omdat hij naar verhouding schappelijk geprijsd werd aangeboden op het 3railforum rijdt deze vanaf mijn verjaardag, later dit jaar, rond op de zolderspoorbaan.Van de testronde zien jullie hier de foto's.Hachelijk?

10 opmerkingen:

Ad zei

Franl, een heel mooie loc die Taurus. De DB heeft toch ook een aantal van deze serie rijden? Veel plezier met deze nieuwe aanwinst. Over hoeveel nachtjes slapen ben je jarig?

FRANK103 zei

@Ad: ja, dat is de serie 182. Verder zijn er nog diverse particuliere maatschappijen die Taurussen inzetten.
De lok gaat nu voor een paar maanden de kast in....

:-(

Albert y Mara fotoblog zei

Wat een mazzelaar ben jij om je verjaarskado vooruit te mogen ontvangen. Ik heb ook zo'n man die altijd wel weet wat ie wil.
Fijn weekend. Groetjes Mara

Sjoerd zei

Het past gewoon niet bij die geel-blauwe rijtuigen van de NS. Maar voor de rest is het een mooie loc.

FRANK103 zei

@Mara: het vooruit ontvangen zit er niet in hoor, de lok is inmiddels opgeborgen tot mijn verjaardag!

@Sjoerd: gelukkig heb ik ook Duitse, Zwitserse en Oostenrijkse rijtuigen, dat komt helemaal goed!

Renesmurf zei

En alleen de kenner ziet verschil, voor de leek is het vrijwel allemaal hetzelfde.
Altijd mooi natuurlijk, nieuwe exemplaren.

Ad zei

Frank,

Ik wil me bepeken tot treinen op het Nederlandse spoor; maar als ik dan zo'n prachtige Taurusloc zie, dan zou ik eigenlijk ook meer internationaal willen. Gelukkig zie je op het Nederlandse spoor steeds meer 'buitenlanders'. Er zijn dus tegenwoordig mogelijkheden genoeg...

FRANK103 zei

@René: op de foto's zijn de verschillen niet zo duidelijk te zien, maar als er een aantal voor je op de tafel staan dan is het veel duidelijker!

@Ad: de OBB uitvoering 'kan' niet op een Nederlandse baan, maar van een verhuurmaatschappij als MRCE wel hoor! Die kan best een goederentrein over de betuwelijn trekken. Of, zoals in dit filmpje, een Rheingold door Duitsland:

http://www.firstpost.com/topic/place/hamburg-mrce-taurus-mit-tee-rheingold-auf-der-sfs-hannover-wurzburg-video-xE9e7r7L7kU-2913-1.html

Ik ben ooit begonnen met een DB en OBB lok van Marklin, en dat sprak me heel lang meer aan dan NS. Maar de kinderen geven wel de voorkeur aan NS, zodra die zich helemaal niet meer laten zien op zolder gaat het NS materiaal de vitrine in!

www.brillie.nl zei

Beetje omkleuren zou ik dan zeggen.

FRANK103 zei

@brillie: een zwarte lok van MRCE komt er vast wel een keer, maar persoonlijk vind ik rood ook erg mooi!