maandag 22 oktober 2012

Het bagagerijtuig

 
 
 
Märklin heeft jarenlang 24 centimeter lange blikken rijtuigen verkocht,in een tijd dat iemand al blij was met een enigszins gelijkend rijtuig, het hoeft niet per se op schaal te zijn.
Dat de blikken rijtuigen degelijk speelgoed waren spreekt waarschijnlijk voor zich!Daarna is Märklin rijtuigen op schaal 1:100 gaan maken, van plastic en met 27 centimeter nog steeds te kort.De blikken rijtuigen werden waarschijnlijk steeds minder verkochten verdwenen ongeveer 10 jaar geleden uit het assortiment.Inmiddels worden door Märklin rijtuigen gemaakt in 1:93,5, bijna op de juiste schaal (1:87,5), van plastic en eigenlijk te lang voor mijn spoortafel.De blikken rijtuigen zijn in een speciale set met 12 stuks opnieuw leverbaar, ik was alleen op zoek naar het bagagerijtuig.Deze lag op Eurospoor voor 12 euro, een koopje en mocht dus mee naar huis om de sleep (2 x 2e klasse, 1x eerste klasse, restauratie en bagagerijtuig) compleet te maken.Hachelijk?

8 opmerkingen:

Sjoerd zei

Het moet natuurlijk wel op echt lijken...

Renesmurf zei

De juiste lengte op de juiste schaal, en in voorraad, dat is wat men wil!

Albert y Mara zei

Wat een heerlijk gevoel hè Frank, je stam op de modelbaan heb je in dezelfde lengte compleet. Voor jou maakt het niets uit.
OT: Weet je het nog van Gouda 4 jaar terug? Vast wel. Spoorse groeten Albert

suske zei

zo'n precisiewerk, niet te geloven.

Ad zei

Frank,
Ik heb ook nog een tweetal van die blauwe DB-rijtuigen. De raamranden zijn bij mij niet van metaal maar via druktechniek met verf aangebracht. Het is voor mij een restauratie project... Het zal nog wel even duren vooe ik er aan toe kom!

FRANK103 zei

@sjoerd: het moet voor mij vooral goed rijden, een perfect schaalmodel dat voortdurend ontspoort gaat toch van de spoorbaan af!

@René: jij begrijpt het!

@Albert: de 24 centimeter rijtuigen zijn zwaar maar rijden erg goed. Dat ze zo'n 6 centimeter te kort zijn, daar lig ik niet wakker van!

@suske: je ziet het, het is werkelijk waar!

@Ad: mijn rijtuigen zijn in prima staat, helaas moeten ze het de laatste 20 jaar afleggen tegen fraaier materiaal, maar met enige regelmaat mag deze sleep toch op de baan.

www.brillie.nl zei

Blik was ook meer de waarheid dan plastic. Ik heb nog nooit in een plastic trein gezeten. Wel in een auto.

FRANK103 zei

@Brillie: anno 2012 zijn wel degelijk hele delen van een trein van kunststof. Maar dat is kwalitatief dan wel beter dan het blik uit 1960.

Hoop ik...