maandag 15 april 2013

Zaltbommel


In deze eerste, maar waarschijnlijk ook laatste, aflevering van de serie "langs de spoorlijn", gaan we vandaag naar Zaltbommel.Rijden wij met de trein (of automobiel) op de brug (de auto gaat wel over een andere brug dan dat de trein gaat!) over de Waal richting het zuiden (naar België) dan zien wij aan de rechterhand Zaltbommel,en dan valt uiteraard op het kerkje met het platte dak op.Uiteraard vertel ik aan eenieder die dat horen wil, maar ook aan eenieder die dat niet horen wil,dat de Spanjaarden de torenspits er lang, heel lang geleden, tijdens een langdurige oorlog, af geschoten hebben.De wandeling ging vandaag van het station van  Zaltbommel naar de kerk, een wandeling van wel 10 minuten (met wind mee).De kerk blijkt dan de Sint Maartenskerk te heten, gebouwd te zijn rond 1500 en de slanke torenspits is door brand verwoest.Ook de kazematten van Zaltbommel zijn geheel verdwenen, of zijn er nooit geweest.Rond de binnenste gracht heeft wel een muur gestaan die nu gerestaureerd wordt (hierboven is de voet van een toren te zien) en ook Zaltbommel heeft wallen, voor zie dat echt wil weten. (hieronder de heksenwal)Als blijkt dat ik de kerktoren pas weer vanaf 1 mei mag beklimmen (met een trap) dan houd ik Zaltbommel verder voor gezien!Hachelijk?

7 opmerkingen:

Ad zei

Je bent wel een echte doorzetter. Eerst iedereem lekker maken over Zaltbommel, en dan niet de trap op voor een wijdse blik over de Bommelerwaard.

FRANK103 zei

@Ad: het mocht niet van de mensen van de kerk, ik heb het nog wel gevraagd, maar ze waren heel stellig.

Sjoerd zei

Ach, het is een aardig stadje toch...

www.brillie.nl zei

Dit soort clubhuizen bezoek ik nooit. Dat zou een hachelijke zaak zijn.

FRANK103 zei

@sjoerd: het is een klein leuk stadje, maar zondagmiddag is er niks te beleven, alle supermarkten zijn zelfs dicht uit religieuze overwegingen.

@brillie: clubhuizen bezoeken wil niet zeggen dat je achter de ideeën staat, anders zou ook niemand meer naar Duitsland, Oostenrijk, Italië, Frankrijk, Spanje of de vs op vakantie kunnen, of bijvoorbeeld een bezoek aan Westerbork, auschwitz of bijvoorbeeld een dierentuin kunnen brengen.

Renesmurf zei

Mooie kerk hoor, echt een ding zeg maar! Ik denk dat dat dezelfde is die je op de snelweg ziet als je de brug overrijdt. Ik ben daar eens geweest iemand oppikken, en dat was het dan.

FRANK103 zei

@René: het is inderdaad het kerkje dat je vanaf de snelweg A2 ziet!