donderdag 20 augustus 2009

Over huizen

Met Danny Slotticar heb ik het gehad over huizen.

Huizen

Tussen Nederland en België zit wat betreft huizen best een verschil.

Huizen

De kavels in België lijken vaak een stuk groter, in Nederland mag je al blij zijn met 170m2 voor een rijtjeshuis en 300m2 voor een 2 onder 1 kap.

Huizen

Dan worden nieuwe huizen in België vaak casco opgeleverd, en dat betekent dan dat de muren staan en er vloeren gemaakt zijn.

Huizen

Het dak mag je zelf doen, net als electra, water etc. In Nederland is casco dat je alleen nog een keuken en een badkamer uit moet zoeken. Als ik het goed onthouden heb is dat in België sleutelklaar (turn key)? Tuurlijk heb ik ter illustratie foto's gemaakt van een Vinexwijk. Ruim opgezet met 1,2 parkeerplaats per huis.

Huizen

Hoe anders ziet de oude Dorpsstraat er uit!

Huizen

Nieuwbouw anno 2009 kan er best leuk uit zien.

Huizen

Vrijstaand, want de schuur van de buren staat zeker 1 meter verderop!

Photobucket

Zijn het leuke unieke woningen of zijn het rijen met dezelfde huizen?

Huizen

Tja.

Huizen

Het is hachelijk?

5 opmerkingen:

Renesmurf zei

Ik woon toch liever in een oude binnenstad.

www.brillie.nl zei

Gelukkig heb ik op mijn landgoed de ruimte. Maar nog iets geheel anders...

We hadden veel schade in het land, door het weer alarm. Ik kom daar morgen op terug in mijn blog www.brillie.nl Met schokkende beelden.

Danny zei

Wat het beste aanleunt bij ons is nog de oude dorpstraat.
Wanneer we over de grens (voor jullie dus Nederland) valt de andere stijl van huisjes direkt op, omgekeerd toen Frank zich naar Belgie begaf had hij hetzelfde gevoel.
Ik moet wel nuanceren want er zijn best wat verschillende stijlen te vinden afhankelijk van de plaats waar je je bevindt in Belgie, zo ziet de woningbouw in Knokke er totaal anders in Brugge of een woning op het platteland.
Enkele termen die wij gebruiken zijn, wind-en waterdicht, dit is een woning die gebouwd wordt door een aannemer ruwbouw, ramen en het dak af, de rest kan je zelf doen of laten uitbesteden.
Sleutel op de deur wil zeggen volledig af en dus direkt bewoonbaar.Met spreekt bij deze formule een bedrag af, binnen dit bedrag krijgt met de keuze uit een aantal vloeren, tegels, badkamers keukens, trappen etc. allemaal zonder je budget te overschreiden.
Als het op bouwen aankomt dan heeft om met een cliché te noemen: "de belg heeft een baksteen in zijn maag" wat zoveel betekent als de belg heeft de drang om zijn eigen huis (gebouwd) te hebben.

Anoniem zei

Zijn dit nu de Vogelaar wijken?

FRANK103 zei

@René: waar ik woon is geen oude binnenstad, die is grotendeels gerenoveerd.

@Brillie: de nieuwe kop van het blog is gemaakt tijdens het weeralarm. Er was hier verder niet veel aan de hand.

@Danny: de Nederland mag men meestal niet zelf zijn huis bouwen, als iemand een fout maakt met de electra / gas brand een heel huizenblok af.

@René Lokkie: nee, volgens mij niet. In een nieuwbouwwijk zijn sowieso weinig vogels, daar heeft een vogelaar helemaal niets te zoeken!

:-)