maandag 22 april 2013

HDR met Ronald


Persoonlijk vind ik HDR fotobewerking best fraai,en toen buurman Ronald onlangs vertelde daar zeer druk mee bezig te zijn was een afspraak voor vanavond snel gemaakt.Kleine domper op de vreugde was dat ik, overmoedig geworden door de fietstocht van 90 kilometer van zaterdag, op zondagmorgen in de wei achter een bal aan meende te moeten rennen,met een verrekte voet tot gevolg.Maar ook deze keer was de huisarts van mening dat het slechts een overbelaste voet betrof,zodat ik alsnog met camera en statief vanavond met Ronald op pad ben gegaan.HDR fotografie betekent dat je 3 (max 5) dezelfde foto's maakt met een verschillende belichting (één een stop onderbelicht, goed belicht, en een stop overbelicht)en een speciaal programma maakt van de foto's één exemplaar.De foto's zijn van een trein, molen en het plaatselijke kerkje, bekend van de film 'de aanslag'.Hachelijk?

8 opmerkingen:

Sjoerd zei

Ach ja laat maar, het zijn mooie bewerkte foto's, maar heeft niets te maken met HDR. Dit is tone-mapping.

Anoniem zei

Ik vind de foto's geweldig!
Harry.

FRANK103 zei

@Sjoerd: ik heb de toelichting over HDR en tone mapping nu gelezen, maar ik begrijp het verschil nog niet. Zie
http://www.digitalefotografietips.nl/nabewerking/hdr-introductie/
Ik ga me er meer in verdiepen, tips of goede sites met toelichting hoor ik graag!

@Harry: ik vind ze ook erg fraai, het was de eerste keer spelen met een optie op mijn camera waarvan ik niet wist dat die er op zat, en met een pakket (photomatix) dat ik niet eerder gebruikt had. Maar zie de opmerking van Sjoerd, het is tone mapping ipv hdr.

suske zei

heel mooi hoe dit effect ook moge heten.

Renesmurf zei

Ik vind ze het mooist als ze laten zien zoals het is, daar heb ik het meeste mee!

www.brillie.nl zei

Dit is al beter dan al dat voetbal gedoe. Heerlijk die schilderijtjes. Echt topper.

Albert y Mara zei

Kan ik dit als pensionado ook leren?
Ik vind sommige foto's wel erg mooi geworden.
Salu2 Albert

FRANK103 zei

@Suske: het effect heet tone mapping, maar met een vleugje hdr, vooral bij de molen foto

@René: jouw ogen zien meer contrast dan een fototoestel, om het fototoestel te corrigeren is HDR bedacht. Eigenlijk zie je op een HDR foto dus wat je in werkelijkheid ziet! Met tone mapping worden kleuren en contrast overdreven, dan is het maar wat je mooi vind.

@Brillie: graag gedaan, en ja, een beetje afwisseling kan helemaal geen kwaad!

@Albert: ja, dit kan jij zeker! Het maken van 3 (of meer) foto's achterelkaar kan iedere moderne spiegelreflex, wel op een statief. Mijn camera heeft er een knopje voor, bracketing. Het inlezen van de jpg in de software van Photomatix is ook niet erg moeilijk, gewoon uitproberen!