dinsdag 23 april 2013

Over HDR en tone mapping


Sjoerd wist bij vorige serie foto's te melden dat het ging om tone mapping en niet om HDR.
(origineel 1, correct belicht)Dus heb ik vanavond enige tijd op internet gezocht naar het verschil tussen HDR en tone mapping,
(origineel 2, onderbelicht)waarbij ik direct wil zeggen dat ik na het lezen van de diverse toelichtingen nog steeds het verschil niet helemaal zie. (origineel 3, overbelicht)Van de eerste 3 foto's van de molen in dit bericht zien jullie waarschijnlijk wel de verschillen, dit zijn de ruwe foto's uit de camera.
(HDR uit Picturenaut, andere opname van de molen)Bij HDR worden de 3 foto's gecombineerd om overal een beter contrast in de foto te krijgen, overal zijn de details goed zichtbaar, let daarbij vooral op de details in de zijkant van de molen en de schuur.Bij tone mapping worden kleuren (verzadiging) en contrast overdreven, met naar wens een ander effect. (Grunge)De testversie van Photomatix Essentials 3.2.2 heeft een aantal standaardeffecten, die ik bij vorig bericht en hier laat zien.Wat het mooiste is, dat mogen jullie zelf bepalen, ik vind het wel een mooi effect waar ik komende dagen verder mee ga testen. (Painterly 3)Mocht ik met mijn uitleg trouwens de plank volledig misslaan, dan hoor ik dat uiteraard graag!

Hachelijk?

5 opmerkingen:

Sjoerd zei

Dat heb je correct verwoord. HDR probeert het origineel zo goed als mogelijk weer te geven op basis van informatie uit meerdere foto's. Tone mapping kan ook op een enkele foto worden toegepast en geeft een surrealistische weergave van het origineel weer.

Renesmurf zei

Geen verstand van, het lijken soms wel schilderijtjes, best mooi!

FRANK103 zei

@Sjoerd: bedankt!

@René: sommige afbeeldingen zijn heel mooi, dat tone mapping geeft hele grappige effecten!

Albert y Mara fotoblog zei

Snap er niet veel van. Wil het eigenlijk ook niet weten, maar ..... dat je een molen als hoofdonderwerp hebt gekozen doet mij als molengids in de molen van Harderwijk goed.
Salu2 Albert

FRANK103 zei

@Albert: molens zijn altijd leuk! Hier in de Zaanstreek hebben we er ook genoeg.