woensdag 22 mei 2013

Meer over de locomotieven op zolder


Enthousiaste reacties op vorig bericht hebben ervoor gezorgd dat ik vanavond direct naar zolder ben gelopen voor een vervolgbericht!De 1139 is omgebouwd naar digitaal met een ESU V3.0 decoder, de lok heeft een 3polig rotor. Als de lok over wissels en vuile rails rijdt stopt hij, pas als de decoder weer digitale informatie krijgt via de voeding (of voeding in het algemeen), gaat de lok weer rijden (alzheimer). Het model van de 1100 staat er om bekend een massa probleem te hebben, het chassis van de lok maakt niet goed via het motor draaistel contact met de rails.

(Filmpje zonder muziek)

Een oplossing kan zijn een extra massa aansluiting aan het motordraaistel te maken, hoewel ik dacht dat ik dat al eens had gedaan, blijkt dit niet gebeurd te zijn.

(Zelfde filmpje, voor de liefhebber is deze met muziek)


Een tweede oplossing kan liggen in slecht contact in de sleper, het is dan wel ongeloofwaardig toevallig dat dit probleem zich alleen voordoet bij loks van de serie 1100, terwijl het om standaard slepers gaat die onder grote aantallen loks zit.De 1135 heb ik getracht aan te pakken door de inbouw van een 5-polig rotor, deze lok heeft minder last van alzheimer. Ik vermoed dat de lastregeling (de lok blijft dan ongeacht belasting, helling op of helling af, met dezelfde snelheid rijden) zorgt voor de onrustige loop.De 1309 is mijn enige lok van het merk Rivarossi, door een lompe botsing en daaropvolgende ontsporing is de koppelhaak aan één kant van de lok finaal afgebroken,iets wat me nog nooit is gebeurd bij een Märklin lok (of Roco of Piko).Hoewel Rivarossi ook de hele fraaie 1300 in geheel geel met groot NS logo heeft uitgebracht, een lok die ik erg graag aan de verzameling zou willen toevoegen,vrees ik dat die lok ook binnen de kortste keren in de vitrinekast beland.Nee, dan kijk ik liever naar een 1700 met sluitlichten, de 1711 of de 1773. Maar die zijn me op dit moment nog te duur.Hachelijk?

6 opmerkingen:

Sjoerd zei

Shit, alweer geen 1200 vandaag... Maar oke, wel nederlandse treinen.

FRANK103 zei

@Sjoerd: nee, vandaag geen 1200. Maar over de 1200 is ook geen discussie, die staan altijd op de spoortafel (net als de 1631).

Renesmurf zei

Ik heb gekozen voor zonder muziek! En genoten, want het is erg leuk daar!

Albert y Mara zei

Plezant al die loks.Ze staan bij mij in de vitrine en rijden dus niet. Spoorse groeten Albert

MarcStouten zei

geef mij maar snelle slotrace bollides!

FRANK103 zei

@René: dat is mooi, ik doe mijn best!

@Albert: eigenlijk zijn ze wel gemaakt om te rijden!

@Marc: afwisseling doet het, soms is het tijd voor snelle raceauto's, soms voor snelle treinen!