zaterdag 25 januari 2014

Voetbal op zaterdag


Het tweede halfjaar is begonnen en de teams zijn opnieuw ingedeeld door de KNVB.Het team van Wesley moest vanmorgen vroeg, zeer vroeg, voetballen en heeft net aan verloren met 4-5, eigenlijk onnodig.Lisanne moest vanmiddag tegen een club afkomstig uit een dorp verderop, waarbij verderop in dit geval betekent dat deze nog net uit Noord Holland afkomstig is.Na een aarzelend begin bleken de buitenspeelsters Berna en Femke nog steeds over turbo aandrijving te beschikken, en met Maaike in de spits als bliksemafleider stond de tegenstander al snel met 2-0 achter.
(Femke op weg naar de 1-0)


Door de koude wind schuin over het veld was het geen aangenaam voetbalweer, en als ik eerlijk ben ook niet aangenaam om foto's te maken.In de pauze viel me direct op dat een groot aantal foto's niet zo scherp was, het waarom was me niet direct duidelijk.De tweede helft kwam de tegenstander fanatieker uit de startblokken, met een 2-1 als gevolg.
(Berna mist de voorzet)


Daarna werd weer orde op zaken gesteld, eindstand 4-1.Tussendoor had ik de ISO bijgesteld van 800 naar 1600, maar met een diafragma van 7.1 leverde het matige licht geen foto's op die ik met de rest van het voetbalteam wil delen.
(De 2-0 is een rebound uit een gemiste penalty)


Volgende keer hoop ik weer op een zomers zonnetje, windstil en een graad of 10.En anders moet ik voor dit soort sportfoto's toch maar beter gaan letten op de sluitertijd!Hachelijk?

13 opmerkingen:

www.brillie.nl zei

Voetbal kan mij niet boeien. Zeker niet als ze dan ook nog eens handschoenen dragen. Het is niet eens winter.

FRANK103 zei

@Brillie: het is WEL winter, van 21 december tot 21 maart is winter. Tjonge jonge, sommige lieden moet je alles uitleggen!
http://nl.wikipedia.org/wiki/Winter

Heel hachelijk!

francky spruytte zei

ook ik heb last met de sluitertijd en als de flits dan nog zijn ding doet is het helemaal om zeep. Ik moet nodig een fotocursus voor minder dan beginners gaan volgen. Heikel !

Sjoerd zei

Zo donker was het toch nog niet... Ik zet mijn diafragma dan rustig nog lager. Of ik kijk even wat de automaat als beste waarde aangeeft.

FRANK103 zei

@suske: buiten flitsen is nooit een succes, maar foto's maken in een sporthal valt ook niet mee, vooral door het kunstlicht en de daarom handmatig aan te passen witbalans.

@sjoerd: het diafragma had inderdaad lager gemoeten, naar de grootste opening toe (3.5 of 4.5), ook had ik de iso probleemloos op 3200 kunnen zetten. Het is weer een leermoment! Bij de eerste foto's dacht ik dat de sluitertijd rond 1/500 stond, maar achteraf gezien was dat 1/100.

rob alberts zei

We krijgen in ieder geval een mooi beeld van jullie zondag.
Vriendelijke zondaggroet,

FRANK103 zei

@rob: eigenlijk van de zaterdag.......

Renesmurf zei

Ik vind die met die eend de mooiste, mooier nog dan het vliegtuig, net als de vlag.

Albert y Mara fotoblog zei

Dat vliegtuig ging naar Schiphol toe? Of de warme kant op? De eerste foto is toch geen eend, maar een nijlgans? Weet jij vast wel.
OT: We vertrokken vorige week zondag van de Aalsmeerbaan. Wel of niet naar jou kunnen zwaaien op het voetbalveld?
Je foto's vind ik best scherp geworden. Salu2 Albert

Gert zei

Ik gebruik altijd diafragma voorkeuze met automatische ISO aan. Minimale sluitertijd bij de auto ISO heb ik ingesteld op 1/640. Kan de camera dan niet een foto maken dan hoogt het systeem de ISO waarde zelf op en indien nodig tot de maximale opgegeven waarde. De maximale ISO waarde is net niet het punt waarbij je meer ruis dan foto ziet. Heeft de camera dan nog te weinig licht dan pas gaat de sluitertijd naar beneden.

FRANK103 zei

@René: de eend zit er expres tussen, voor de bezoekers van dit blog die niet zo gek zijn op voetbal!

@Albert: dit toestel gaat landen, flappen en onderstel zijn uit, mag jij raden hoe ver dat toestel nog moet! Vliegtuigen die opstijgen gaan direct naar grote hoogte, hebben onderstel direct ingeklapt zodra ze los zijn en flappen voor extra draagvermogen hebben ze ook niet nodig. Ik voetbal 's ochtends, jullie stegen 's avonds op, het zwaaien is dus niet helemaal gelukt, volgende keer beter!

@Gert: voor het instellen van de minimale sluitertijd moet ik toch de gebruiksaanwijzing nog eens lezen, nu zat ik rond de 1/100 met een 500 mm telelens, dat ga ik volgende keer anders doen!

Albert y Mara fotoblog zei

Geen voetbal dit weekend voor de kids?
Salu2 Albert

FRANK103 zei

@albert: helaas waren voor beiden de wedstrijden afgelast. Hier op het dorp ivm regen, de andere wedstrijd ivm problemen in de planning van de velden bij de club daar.