woensdag 26 februari 2014

De Deense NOHAB


Op mijn wensenlijstje stond al lang een Belgische diesellocomotief die bekend staat als een 'bolle neus' of Nohab (Nohab staat voor Nydqvist & Holm AB te Denemarken).De locomotieven zijn een ontwerp (F-unit) uit de jaren 1950van de Electro Motive divisie van General Motors dat in licentie mocht worden gebouwd.In Denemarken werden de loks ondergebracht in de series My of Mx (is lichter, heeft minder PK's).In België werden deze locomotieven, met als naam bolle neuzen, de bouwserie 202, gebouwd door Anglo Franco Belge (AFB), deze loks weken slechts in details af van de Deense Nohab's.Hoewel ik dus op zoek was naar een Belgische Nohab vond ik deze Deense lok in het verleden ook al erg fraai,een aankoop is ooit afgeketst op hfl. 10, de verkoper wilde niet zakken tot hfl. 200.De bekende politicus Ed Nijpels heeft een deel van zijn modelspoorverzameling in de verkoop gedaan,daaronder zag ik deze vrolijk gekleurde lok, waaraan niet direct te zien is dat het om een Deense lok ipv een Belgische lok gaat.Ik heb op de lok geboden en deze 'gewonnen' voor een fors lager bedrag dan de hfl. 200 die ik lang geleden had willen betalen.De lok is zo goed als nieuw, laat geheel geen  slijtageplekken zien,maar moet nog wel worden omgebouwd naar digitaal (met geluid?).Voorlopig staat de lok als toekomstig vaderdagcadeautje in de kast, want het kan ook te gek met het doen van nuttige en noodzakelijke aankopen!Hachelijk?

15 opmerkingen:

Sjoerd zei

Ik vrees dat die met deze kleuren een mikpunt van spuiters zou worden... Foeilelijke kleuren.

FRANK103 zei

@sjoerd:gelukkig valt dat bij deze lok niet meer op....

Ad zei

De technoloc van Ed Nijpels, dat is leuk! ziet er geinig uit, voormalige eigenaar is een bekende; een loc met een verhaal. Die doe je niet meer weg. Misschien moet je hem wel verzekeren, zo'n loc van liberale herkomst wordt alleen maar meer waard! Wachten tot vaderdag wordt wel hachelijk. Succes er mee!

FRANK103 zei

@ad: dat de vorige eigenaar een bekende nederlander is, vind ik heel leuk. Maar het lijkt wel een waardedrukkende factor te zijn geweest, ik kon de lok voor een zeer schappelijke prijs kopen. Extra verzekering is dus niet nodig. Wel heb ik ook een tweede vitrinekast gekocht om de lok te kunnen parkeren. Maar ik heb nog even de tijd met het ophangen van de vitrinekast, gelukkig!

Jacqueline zei

Deze vind ik wel erg leuk. Marco die waarschijnlijk niet genoemd wilt worden, mag deze wel kopen en deze trein zou ik zeker goed bewonderen en langer dan 2 seconde naar kijken.

Roedels, Jacqueline

FRANK103 zei

@jacqueline: Marco wil hier zeker genoemd worden voor het geval een van de bezoekers van dit blog op zoek is naar een fraaie nieuwe mercedes benz en deze bij een uitermate betrouwbare verkoper, Marco dus, wil aanschaffen. Voor dat geval noem ik Marco dus, en volgens mij vindt hij deze nohab ook een fraaie lok. Maar of deze op zijn spoorbaan past?

Albert y Mara fotoblog zei

Felicidades Frank met de aanschaf van deze lok. Dat ie uit de verzameling Ed Nijpels komt is een leuke bijkomstigheid.
Spoorse groeten Albert

francky spruytte zei

Die Ed ken ik niet. Is dat nu hachelijk ?

FRANK103 zei

@albert: bedankt. Ik ben blij deze lok komende periode aan de verzameling toe te kunnen voegen!

@suske: ja, dat is heel hachelijk, waarbij ik wel direct wil opbiechten dat ik ook niet de baman van Belgische politici kan noemen. ..

FRANK103 zei

Baman is namen, de spellingcontrole liet me weer eens in de steek!

Renesmurf zei

Wat een opvallende kleuren zeg! Ook leuk natuurlijk, dat hoort er ook bij. En op de rails, nergens anders.

Rob zei

Leuk om toch je verzameling te kunnen uitbreiden.
Tja, alles wordt duurder.

Maar plezier blijf jij houden van je hobby.

Vriendelijke groet,

lionel lines fan zei

Mooi model. Mij te bont. Maar ik blij dat je een NMBS bolle neus van gaat maken.
Waar ik overigens nog blijer van word, is dat je Ed een poot hebt kunnen uitdraaien. Goede straf voor het verpatsen van je verzameling.
Nu ik over na denk, zou dit model niet ter ere van Carnaval kunnen worden uitgereikt? Kan je na aswoensdag gelijk met groen en geel gaan spuiten.
Veel plezier,
Eggo

Anoniem zei

Laat ik vandaag toevallig van dezelfde verkoper ook een NoHAB aangeschaft te hebben.
Het is de 1147 van de DSB (Deense spoorwegen) Märklin no. 3067.
Ook deze loc is eigendom van "onze" Edje geweest.
Ik heb hem ook voor een redelijk schappelijke prijs kunnen overnemen van de zelfde aanbieder op E-bay.
Mooi om te weten dat ze zo gewillig zijn en in perfecte staat.

Groet Barresie

FRANK103 zei

@René| ja, het is een keurige kleurige lok!

@Rob: hobbies kosten geld, maar dat vind ik in dit geval niet zo erg!

@Eggo: deze lok ga ik niet spuiten, ik ga wel op zoek naar een Belgische nohab. Op één been kan je immers niet staan!

@Barresie: ja, mijn lok is in uitstekende staat, zo goed als nieuw. Ik ben er erg tevreden over! Jij ook gefeliciteerd met jouw lok, die zal vast ook in zeer goede staat zijn!