maandag 10 maart 2014

De invasie der poepdozen


Ruim een jaar geleden had ik een HAG Re4/4 van de Bls, beter bekend als poepdoos, op Marktplaats gescoord.

(de Bls Re4/4 nr 162, stadswapen Court)Een erg fraaie lok, die HAG!Neef Richard heeft daarna een poepdoos in schaal N gescoord, van Fleischmann of Roco.

(links de 162, rechts de 261)Neef Erik vond nu dat hij niet achter kon blijven, op iedere fatsoenlijke zichzelf respecterende modelspoorbaan hoort toch een poepdoos te rijden?De 261 is een lok uit de voorloopserie, bij de bestelling van de hoofdserie van dit model is de lok hernummerd naar 161.Het model van de 261 wordt regelmatig aangeboden en heeft een motor die moeilijker is om te bouwen naar digitaal dan de andere modellen van de Bls Re4/4 van HAG, de benodigde permanent magneet is niet leverbaar.De modellen wijken in detail van elkaar af,de 162 heeft op het dak een antenne, andere pantograaf en andere hoogspanningsschakeling.De 162 heeft een kruis in het rooster in de zijkant van de lok,de 261 niet.De 162 heeft boven beide lampen een tweede afdakje voor de sluitlichten, de 261 heeft slechts één afdakje.Verder zijn beide loks zwaar te noemen, waar een gewone Marklin lok zo'n 400 gram weegt,weegt de HAG lok 600 gram.HAGelijk?


9 opmerkingen:

Sjoerd zei

Haggelijk toch, wel leuk om te lezen.

www.brillie.nl zei

Je gaat het per gewicht verkopen zie ik. Das erg mooi.

Albert y Mara fotoblog zei

Oude Fleismann loks hadden ook een zwaar gewicht. Wat een verschil met de huidige identieke loks. Jij weet er vast alles van. Salu2 Albert

FRANK103 zei

@sjoerd: dat is de bedoeling!

@brillie: kwartje per kilo....

@albert: van fleischmann weet ik eerlijk gezegd niet zoveel, ik heb er 2, een sprinter en een plan v, die doen het redelijk. Het grootste deel van mijn loks zijn marklin loks, een deel daarvan is uitstekend, vooral de oudere modellen, de nieuwere modellen laten soms meer te wensen over.

Renesmurf zei

Wat een rare naam, poepdoos. Ik vind het wel passend bruin.

FRANK103 zei

@rene: ja, dat ziet op de kleur van deze lok, een poepkleurige doos op wielen. Maar een fraaie lok is het zeker!

francky spruytte zei

Dat bruin kleurtje deed me ook direct aan iets denken waar ik liever niet aan denk.
En als je maar weet wat poepen in het vlaamsch betekent !
Da's pas hachelijk !

Ad zei

Of het lot er mee speelt; wij hebben juist deze week een nieuwe poepdoos aangeschaft. Heeft een week geduurd om h'm door de vakman te laten installeren (maar dan heb je ook wat) Ik weet wel dat een poepdoos van Hag of Märklin digitaliseren minder werk is. Onze nieuwe poepdoos is trouwens wit. Hachelijk?

FRANK103 zei

@.suske: een deel van het vlaamse dialect ontgaat me. Gelukkig..... ;-)

@ad: normaliter zou ik vragen om foto's, in dit uitzonderlijke geval is dat niet nodig, maar dan ook helemaal niet ook. Hachelijk?