zondag 31 augustus 2014

De Hoogovens stoomtrein


Mijn broer Rob, die hier trouwens niet genoemd wil worden,vertelde onlangs dat hij nog nooit met de Hoogovens stoomtrein mee is geweest.Dat terwijl dit treintje binnen een halfuur rijden te vinden isen deze iedere laatste zondag van de maand rijdt!Er moest deskundig ingegrepen worden!Omdat het vandaag de laatste zondag van de maand is, onze aanhang en kinderen niet mee willen op dit soort uitermate boeiende en leerzame uitjes, zijn we met z'n tweeën gegaan!Jullie begrijpen dat we de etenswaren waar we geheel per ongeluk tijdens dit uitje op gestuit zijn, deskundig buiten beeld gebleven zijn!Jullie zouden maar eens een geheel verkeerd beeld van dit soort uitjes krijgen!En anders de aanhang of het grut wel.De stoomtrein rijdt dus een rondje over het Hoogovens terrein, voor de kenners is dit ook een tijdje Corus terrein geweest, en nu officieel het Tata steel terrein.Medewerkers van de stoomtrein vertellen wat iedere fabriek doet en waarom, het is een erg leerzaam gebeuren!Dan is er uiteraard een fotostop om de recent gereviseerde stoomlok Bonneop gepaste wijze op de foto te kunnen zetten!En zijn er tijdens de ritdiverse diesellocomotieven van de Hoogovens te zien.Na 2 uur zijn we terug bij het beginpunt, een leuk en leerzaam treinritje is helaas weer ten einde.Hachelijk?

8 opmerkingen:

Albert y Mara fotoblog zei

Een heerlijke reportage Frank met mooie beelden, en wees maar blij dat de kids niet mee wilden. Nu heb je met z'n tweetje dubbel kunnen genieten zonder hun op- en aanmerkingen *WINK, BIG SMILE*
Spoorse groeten Albert

Sjoerd zei

Een mooie rapportage, jammer dat ze die dieseltjes niet beter behandelen. Af en toe eens schoonmaken doet wonderen.

Ad zei

De foto's zijn mooi. De familie riep met enige stemverheffing, dat dit waarschijnlijk de enige stoomlijn in Nederland is, die ik nog niet heb 'gedaan'. Ik laat ze maar kletsen. Het lijkt mij een heel interessante!

Renesmurf zei

ja, toch knappe uitvindingen allemaal he! En netjes op beeld gebracht.

www.brillie.nl zei

Gelukkig zijn er nog as de VSM dagen. In de mooie natuurlijke omgeving van Apeldoorn.

FRANK103 zei

@albert: deze trip was dan ook een heel groot succes, mijn broer en ik zijn vaker van plan op deze wijze uitjes te gaan doen!

@sjoerd: ik vrees dat de lucht op het hoogoventerrein zo vervuild is dat schoonmaken niet erg helpt.

@ad: ik kan je een ritje over het hoogoventerrein zeker aanraden, de mensen zijn heel gemoedelijk, goede restauratiewagon en je mag ook op je gemak in de lok kijken. Doen dus!

@rené: bedankt, en ja, de hoogovens is een hele indrukwekkende fabriek!

@brillie: als ik het even kan regelen ga ik kijken bij de vsm, een ritje door de bossen van Apeldoorn is ook zeer de moeite waard!

lionel lines fan zei

Hoi Frank,
Mooi dat je over je blogdip bent en weer treinige berichten plaatst. Bonne bonne bonne, om alvast in de stemming te komen met de pepernoten in de winkels. Waar komt die groene stoomloc vandaan? Leuk ding. Leuk om eens stomige foto's uit het verre westen te zien. Ik krijg gelijk ideeën in mijn hoofd van straffe westenwind, zilte geuren en fluitende stoomketels. Mooi toch.
Groeten
Egggo

FRANK103 zei

Hoi Eggo, goede vraag, en er is een antwoord, kwestie van goegelle op bonne en csy. Het is een variant op de bouwserie 81, zie http://nmld.locaalspoor.nl/nl/object/1536
Een industrielok dus, die in het verleden is geschonken aan de Hoogovens. Het groene kleurtje is fantasie!