maandag 24 oktober 2016

Het oorlogsmuseum in Overloon


Ik had Wesley gevraagd of hij ergens naar toe zou willen tijdens de herfstvakantie.

(Een McMuffin, helaas is de McMuffin in het noorden van Finland, regio Rovaniemi, niet te koop)


Hij zou wel naar Waterloo willen gaan, om de velden van de beroemde slag bij Waterloo te bekijken.Nu ben ik daar wel eens geweest en ik vond daar niet veel te zien,de moeite van een autorit van zo'n 3 uur enkele reis niet waard.

(Russische tank T34)


Als alternatief heb ik voorgesteld naar het oorlogsmuseum in Overloon te gaan.

(Luisteren naar een toespraak van Koningin Wilhelmina)


Sam, een vriend van Wesley van Scouting, mocht uiteraard mee!Bij Overloon is, zoals jullie vast weten, de enige tankslag ooit in Nederland geweest.

(Amerikaanse Sherman tank, beschadigd bij de slag om Overloon)


Na de mislukte slag om Arnhem zijn de Amerikanen en Britten bij Overloon gestuit op Duitse troepen.

(WO1 Renault tank)


Nu stelt dat Overloon niet veel voor, er was geen brug of ander strategisch punt,waarom er dus precies bij Overloon gevochten moest worden is mij niet duidelijk geworden.

(Engelse Falcon tank, beschadigd bij de slag om Overloon)


De aanwezigheid van Duitse troepen die mogelijk geallieerde aanvoerlijnen zouden aanvallenwas vast genoeg aanleiding voor deze slag.Direct na WO2 zijn een aantal van de vernielde Duitse en Geallieerde tanks apart gezet, voor een oorlogsmuseum.Dat museum is uitgebreid met nog meer wapentuig uit een ander museum,

(Jagdpanzer type ?)


zodat er een interessant museum is ontstaan, met de nadruk op de slag bij Overloon.

(Duitse V1)


Op de heenreis en in het museum had de maag van de jeugdige museumbezoeker genoeg aandacht gekregen,

(Duitse Panther tank, beschadigd bij slag om Overloon)


zodat de dag om 15.00 al een succes was.Eenmaal buiten bleek het bomenklimcircuit open te zijn, en dat wilden ze ook wel graag doen!Na 2 uur klimmen in de bomen en nog een culinair niet erg verantwoorde stop op de terugreis was de dag volgens de jeugd een groot succes!Ze willen graag nog een keer naar een museum.Hachelijk?

9 opmerkingen:

Kees zei

Hoi Frank, moedig hoor naar het oorlogsmuseum. Zo'n Sherman tank reed tijdens mijn verplichte diensttijd (1969 lichting december) van 18 maanden als bergingstank rond.
Groet Kees.

Sjoerd zei

Dat lijkt me een mooi culinair verantwoord uitstapje te zijn.

Ad zei

Van kijken en klimmen krijg je honger. Dan maken die paar extra calorieën niet zo veel uit. Als 't maar veel, vet is en vult; dat is wat telt voor de gemiddelde energieke puber.

Renesmurf zei

Ja, wat de één niks aan vindt kan de ander juist heel interessant vinden. Maar hoe dichterbij hoe beter natuurlijk.

FRANK103 zei

@kees: dat lijkt me een indrukwekkend gezicht te zijn geweest, in mijn tijd waren dat leopard 2 tanks, die vond ik ook zeer indrukwekkend!

@sjoerd: het was niet bedoeld als een culinair verantwoord uitje, maar is dat wel geworden, door omstandigheden. Zeer verantwoord!

@Ad: als begeleider heb ik ook bijzonder veel caloriën verbrand, denk ik. Ze zijn in ieder geval wel aangevuld!

@René: smaken verschillen, ook als daarvoor een eind gereden moet worden.

gerdaYD zei

Goede morgen Frank. Kijk eens aan: dar staat ook zo"n tank waar Leflamand een verzameling van heeft. Ik heb deze link dan ook naar hem doorgestuurd. Bedankt om dit mooi gefotografeerd bezoek aan dit oorlogsmuseum met ons te delen!
OT: je hebt gelijk, het is inderdaad het station van Kortrijk, ik heb het speciaal voor jou op de foto gezet *wink, big smile*.

Mirjam Kakelbont zei

Toch wel gaaf spul, die tanks! Wij waren ooit op vakantie in Overloon en zijn ook naar het museum geweest. Mijn dochter had het al snel gezien (-:
Dat klimparcours is gaaf. Vooral de zwarte route. Man, man, wat was dat smullen. We voelden ons werkelijk familie van de apen.

FRANK103 zei

@Gerda: Overloon is niet ver van België, misschien leuk voor een bezoekje?

@Mirjam: meiden en tanks zijn geen goede combinatie, maar voor klimmen geldt dat niet! Zelf ben ik geen bomenklimmer, maar de rest van de familie vindt dat wel erg leuk.

Anoniem zei

Ik stel me voor dat er plots een oudstrijder uit zo'n tank zou kruipen. Heel erg heikel.