zaterdag 28 januari 2017

Racen bij Duco


Duco, ook bekend als Merc-A, had op het 3-railforum foto's geplaatst van zijn gecombineerde digitale race- en spoorbaan.Een Märklin spoorbaan, maar dat lijkt me logisch!Tussen de regels door las ik een uitnodiging om bij hem langs te komenom zijn spoor- en racebaan te komen bekijken.Martin, Marc Souterrain en JW van Racebaaninfo waren daar ook voor te porren,dus stonden we gisteravond stipt 20.20 bij Duco voor de deur.Duco heeft een digitale racebaan van het merk Scorpius,waarbij je zelf wissels in baanstukken moet inbouwen,auto's moet ombouwen naar digitaalen vervolgens ook detectie (rondeteller en pitsstraat) moet inbouwen.Draadloze controllers zodat je rond de baan kunt lopen (als het inregelen lukt en als je de regelaar van de slaapstand af haalt....).De baanstukken die je gebruikt mogen van alle merken zijn,dus heeft Duco Fleischmann, Scalextric en Ninco baanstukken ingebouwd.Dat Duco veel kennis van de bouw heeft is te zienaan het doordachte gebruik van Duct-tape bij de constructie van dit tijdelijke circuit.Het leuke van het digitale circuit is dat je met 6 rijders tegelijkertijd op de baan kunt rijden,door een slim gebruik van wissels kan je de tegenstanders dan inhalen.Afgezien van wat haperingen bij de pitsstraat werkte het systeem uitstekend,was Duco voorheen niet onder de 10 seconden gekomen voor een rondje,nu werden zeer regelmatig snelste rondjes van rond 9,5 seconden gereden.Veel te snel was het al weer tijd om naar huis te gaan, een erg leuke race-ervaring rijker!Duco bedankt voor de gastvrijheid en volgend jaar,als je de baan opnieuw hebt opgebouwd, komen we graag weer!Hachelijk?

17 opmerkingen:

Mirjam Kakelbont zei

Goed dat jij tussen de regels kunt lezen, anders had je mooi naast deze bijeenkomst gezeten. Met lekkers!
De wagons achter de loc vervoeren gevaarlijke stoffen. Hachelijk?
Dat heb ik nog nergens gelezen: dat je baanstukken van verschillende merken kunt combineren. Een meesterzet.
En poes...vind ik stiekem het mooiste model dat ik vandaag voorbij heb zien komen (-:
Bedankt voor het op bijzonder originele manier van invullen van de Finland-prijsvraag. Ik waardeer het!
Lieve groet.

Kees zei

Ha Frank, prachtige om zo'n racebaan te bouwen, om een heerlijk avondje te kunnen racen.
En de poes, prima controleur, lachen!!!
Groet Kees

FRANK103 zei

@Mirjam: tussen de regels door kunnen lezen is een gave, die me vooral goed uitkomt in de treinenwinkel, eigenlijk lees ik altijd iets anders in de reacties als ik het thuisfront voorstel om een nieuwe mooie aankoop te doen. Al zou je zeggen dat "niet kopen!" heel duidelijk is. Die goederenwagons zijn inderdaad hachelijk, en de kat was erg fotogeniek, wat je vast wel gezien hebt nu ik zoveel plaatjes met het beest erop geplaatst heb!
Die Finland prijsvraag probeer ik uiteraard te winnen, tenzij dat betekent dat ik nog een keer naar Finland moet, want ik vond er daar niet zoveel aan. En koud was het er ook!

@Kees: de kat hield een oogje in het zeil, al weet ik niet waar het zeil was waar hij een oogje in hield.

Sjoerd zei

Ik zag jouw naam niet bij de eerste drie staan, dat heeft zeker met die kat te maken.

FRANK103 zei

@sjoerd: ik had problemen met de pitsstop, mijn auto wilde niet bijtanken waardoor ik heel veel tijd verprutst heb. Zoals je kunt zien had ik van de bezoekers wel de snelste rondetijd, eigenlijk ging het racen wel erg goed. Maar van 1 heat heb ik zeker een minuut verprutst om de tank weer vol te krijgen, dat scheelt zeker 6 rondes! Er druk kan ik me er niet om maken, het ging om de gezelligheid. Maar toch! Hachelijk?

MarcStouten zei

Hi Frank103, jij 6 rondes? Hachelijk. Leuk verslag en mooi georganiseerd met Duco! Mooi systeem die scorpios

FRANK103 zei

@Marc: het jammere van de verprutste pitsstoppen en tankbeurten is dat je niet precies weet hoeveel tijd onbenut is gebleven, en er dus rondes zijn gemist. Dan kunnen er 2 zijn maar ook 10, wie het weet mag het zeggen.

FRANK103 zei

@Marc: op zich reed ik gelijk op met JW, waarbij ik iets snellere rondes reed maar wel vaker naast de baan stond. Dan is 6 rondes geen slechte schatting.

francky spruytte zei

Ik vermoed dat een van de deelnemers zijn kat gestuurd heeft. Bang om onderuit te gaan ? Heikel !

FRANK103 zei

@Francky: de kat werd ingezet als geheim wapen om zo de uitslag te manipuleren, wellicht als pitspoes, waardoor Marc en ik geen rol van betekenis konden spelen! Heel hachelijk!

Merc zei

Hachelijk prachtelijk mooie foto's Frank! Wow!

FRANK103 zei

@Merc: bedankt! Ik vond het erg gezellig en leuk, vrijdagavond. Het was zeer de moeite waard!

Renesmurf zei

Leuk hoor, treinen en auto`s, net als in het werkelijke leven.

Albert y Mara fotoblog zei

Het blijft een mooie hobby Frank die ik graag van afstand bij jou bekijk. Ik moet van Mara zeggen dat ze de foto's mèt de kat het leukst vindt.
Met spoorse RENFE groeten Albert

P.S. Na hoeveel dagen schakel jij modereren in?

FRANK103 zei

@Rene: klopt als een bus!

Hein Tunnissen zei

Leuk verslag! Hoe is het met de trein afgelopen? Hier in Grunn kennen wij het fenomeen "Race the Train", deden jullie dat ook of was er sprake van een staking van het NS-personeel! Kan iemand een keer een verhandeling schrijven over Scorpius? Wil ik ook wel doen, maar dan moet ik het minstens gezien hebben. JeeWee?

FRANK103 zei

@Albert: bedankt! Uiteraard maken we met enige regelmaat foto's van de katten, echter vind ik ze niet fraai genoeg om ze te plaatsen.
Berichten moeten worden gemodereerd na 7 dagen, doorgaans plaats ik elke 4 dagen een nieuw bericht en valt niemand dat op, de laatste maanden is de frequentie van nieuwe berichten zo laag dat ik wel berichten moet goedkeuren. Hachelijk?

@Hein: de trein reed rondjes, vooruit en achteruit. Maar meestal stond de trein stil, uit angst wellicht dat Martin, JW en Marc hun slotracespulletjes zouden inruilen voor een spoorbaan.
Ik denk dat Duco en de leverancier van Scorpius daar een stuk over zouden kunnen schrijven, maar het hangt er ook van af wat je wil weten. Er staat iets van 16 volt op de baan, gewone gelijkstroom. In de auto's wordt een decoder met een sensor ingebouwd. De decoder wordt rechtstreeks radiografisch door de regelaar aangestuurd. De decoder regelt de stroomtoevoer naar de motor, op de regelaar kunnen rem en agressie worden ingesteld. Met de sensor worden wissels omgezet.
De wissels moeten ingebouwd worden in plastic baanstukken of een houten baan. Bij pitsstop en start-finish zitten sensoren die het passeren van een auto registreren. Daarmee wordt de software van scorpius aangestuurd.
Pff, de rest mag Duco vertellen.