maandag 25 september 2017

Erik01 was here


Erik01, die hier trouwens niet genoemd wil worden, was hier om de spoorbaan op zolder te bekijken.Ook had hij een tweetal locomotieven meegenomen waaraan geknutseld moest worden, een Marklin Ae 6/6 (3337) die na de ombouw naar digitaal niet wilde rijden en een Liliput Ae 4/7 die nog analoog gelijkstroom was.Eerst zijn we de spoorbaan gaan bekijken, voor de foto's had Erik zijn fraaie Roco Bls Ae 6/8 meegenomen, een lok die hier zeer hoog op de wensenlijst staat.De Ae 6/8 reed probleemloos een aantal rondjes over de baan, als trekkracht voor de museumtrein. Echt een schitterende machine!Daarna hebben we digitale decoder in de Ae 6/6 opnieuw gesoldeerd waarna de lok probleemloos een rondje over de zolderspoorbaan reed.De Liliput was een grotere opgave, de kap was nauwelijks van het frame los te krijgen,vervolgens is de lok zeer slim geconstrueerd voor gelijkstroom, waarbij het chassis de min is.Na 2 uur knutselen deed de lok het.Een lampje bleek defect en daarom is de kap nog niet goed dicht gedaan, het is immers maar de vraag of Erik die er ooit nog van af kan krijgen.Zo was aan een gezellige middag weer een eind gekomen.Hachelijk?

12 opmerkingen:

francky spruytte zei

Een leuk middagje samen knutselen. Dat zal daar een gezellige bedoening geweest zijn.

Sjoerd zei

Lijkt me gezellig om samen dit soort klussen te doen.

MarcStouten zei

De raceavond ervoor was een mooie energiebron

FRANK103 zei

@Francky: ik heb geen foto gemaakt van koffie en koek, maar het was een verantwoord gebeuren!

@Sjoerd: gezellig en leerzaam, ik heb ook weinig verstand van electronica, maar kom toch heel ver. Alleen de Zwitserse verlichting, dat lukt me nog niet. Daarvoor moet ik eerst de kunst afkijken bij neef Erik.

@Marc: was het de race of het culinaire deel van de vrijdagavond?

Ad zei

Kijk, dit was nou weer zo'n echt authentiek Frank 103 blogbericht. Mooie treinen, wat technisch inzicht; kortom een smeuïg verhaal. Een gelijkstroom loc ombouwen naar Märklin Digitaal heb ik nog nooit gedaan. Lijkt me best lastig, vooral bij zo'n oude loc. Bijv. waar plaats je de sleper?
Ik heb afgelopen weekend ook nog een aankoop gedaan. Daar komt nog een bericht over.

FRANK103 zei

@Ad: de sleper plaatst men doorgaans onder de lokomotief, ten eerste omdat de marklin rails daar een derde rail hebben, ten tweede omdat een sleper aan de zij- of voorkant van de trein een erg lelijk gezicht is. En ook niet functioneel, tenzij de trein tegen een andere trein aan rijdt en de sleper dan als buffer functioneert. De heren bij Liliput, die verder bij de constructie van de lok niet het (trein)wiel uitgevonden lijken te hebben, hebben wel rekening gehouden met het plaatsen van een sleper, de lok is voorzien van een ruimte waar de sleper gemonteerd kan worden, van een schroefgat en een gat om een draad naar het moeilijk te bereiken innerlijk van de lok te leiden. Erg lastig was dit niet. Wel lastig was het aansluiten van de lampjes, dit was dan ook geen groot succes. Maar dat was nu voor Erik om op te lossen.

Ik ben erg benieuwd wat voor aankoop je gedaan hebt, ik heb preventief bier en chips klaar gezet om jouw bericht in een juiste sfeer tot me te kunnen nemen!

Renesmurf zei

Je bent er fijn mee bezig, daar is het ook een hobby voor.

FRANK103 zei

@Rene: dat heb je mooi gezegd!

Marco Luijken zei

Hoi Frank,
Mooie foto's van jullie knutseldag. Jullie hebben het toch maar weer mooi voor elkaar om zo'n lok om te bouwen. Ziet er goed uit.
Je manier van schrijven bij je foto's vind ik ook telkens "hilarisch"...haha...!!

Groeten, Marco

Kees zei

Mooi materiaal en prima fotos weer, knap al dat geknutsel. Petje af en n grote pluim.
Groet Kees

Mirjam Kakelbont zei

Lekker bezig geweest jullie! Jullie hebben altijd aandacht voor details. Zoals die fotograaf die naast het spoor staat. Geweldig (-:
Hachelijke groet.

FRANK103 zei

@Marco: ik probeer toch een serieus blog bij te houden, met een belangrijke informatieve waarde voor de bezoeker. Hilarisch zeg je? Dat is hachelijk!

@Kees: bedankt! We doen ons best!

@Mirjam: Die fotograaf stond daar geheel toevallig, en het is natuurlijk te gek om die weg te sturen omdat ik een foto wilde maken. Maar ik houd het in de gaten!