woensdag 6 februari 2019

De schaal Z plankjez


Lang geleden kocht ik Marklin schaal Z (1:220) modelspoor omdat ik geen ruimte had voor H0 (1:87).Schaal Z is erg klein, je kunt nauwelijks zelf iets bouwen,en zodra ik meer ruimte had ben ik direct weer overgestapt naar H0.Schaal Z materiaal is niet erg gewild, verkopen levert nauwelijks iets op, ik heb het daarom altijd in een doos bewaard.Recent werden een aantal schaal Z geïnteresseerden, waaronder ik, uitgenodigd door Matthijs om bij hem thuis de schaal Z plankjes te komen bekijken.De plankjes vormen een soort van modulebaan, ze zijn zeer eenvoudig aan elkaar te bevestigen waardoor er snel een leuke baan ontstaat.Alle plankjes zijn een veelvoud van 11 centimeter en de rails is op een vaste afstand van de voorkant bevestigd, waardoor de plankjes bijna willekeurig te koppelen zijn.Ik had de twee miniatuurkastelen (Montford en Castelnaud) uit de Dordogne meegenomen om te laten zien,en mijn 103, 120 en TEE rijtuigen om te laten rijden.Het plankjesgebeuren spreekt me erg aan, het neemt weinig ruimte in en is snel op te bouwen, met meerdere bouwers in de regio is er dan gemakkelijk een paar keer per jaar af te spreken.Nadeel is dat men Rokuhan rails gebruikt, die zou ik speciaal voor de plankjes moeten kopen.De plankjes zelf moeten precies op maat gezaagd worden, die kan ik beter ook op internet bestellen.Maar eigenlijk voel ik er wel veel voor om die honderd euro te investerenzodat mijn schaal Z locomotieven, wagonnetjes en huisjes weer gebruikt kunnen worden.Hachelijk?

7 opmerkingen:

Sjoerd zei

Dat betekent gewoon een uitbreiding van je hobby met een draagbare versie.

suske zei

Zo blijf je bezig met uitbreiden.
Succes hiermee.

FRANK103 zei

@Sjoerd: inderdaad, en er valt weer iets te knutselen, want mijn spoortafel is toch grotendeels klaar.

@suske: weer iets dat geld, ruimte en tijd kost, daar ben ik me van bewust, dat is ook de reden dat ik er nog over nadenk.

Ad Trains zei

Heb ooit ook eens overwogen om naar schaal N of Z over te gaan. Mijn vrouw raadde het toen af. Dat is een van de (vele) keren, dat ik blij ben, naar haar te hebben geluisterd

FRANK103 zei

@Ad: naar je vrouw luisteren, dat lijkt me niet verstandig, al kan het natuurlijk best dat ze zo nu en dan wel iets verstandigs zegt. Maar mocht ze je, geheel per ongeluk, schaal Z en N hebben afgeraden, en ook de impact daarvan hebben overzien, dan had ze wel gelijk, h0 is, als je voldoende ruimte hebt, veel leuker. De modellen zijn degelijker, details zijn meer aanwezig en doorgaans rijdt het ook veel beter. Van N vind ik doorgaans de rails niet fraai, dat vind ik altijd heel storend op beurzen, en Z is helemaal te klein, waardoor koppelhaken en bijvoorbeeld bovenleiding buiten proporties groot zijn.
Ik heb lang geleden schaal Z gekocht, het was toen veel goedkoper dan h0, ook op beurzen was het goed te krijgen, en ik had geen ruimte voor h0. Ik heb daarna diverse keren op het punt gestaan het weg te doen, maar ik krijg er niks voor, de keuze het te bewaren tot er wel een leuke bestemming voorbij komt was eenvoudig. Deze plankjes lijken mij een leuke reden om er weer iets mee te doen, het kost weinig, het betekent gezellig met andere modelspoorders samen bouwen en rijden, de modules zijn veel compacter dan die op h0 en dus ook eenvoudig te transporteren. Ik heb er wel zin in.

Renesmurf zei

Ja, het opbouwen en afbreken hoort er natuurlijk ook allemaal bij.

FRANK103 zei

@René: zonder opbouwen valt er ook niks af te breken, zo moet een vliegtuig ook opstijgen om te kunnen landen, een waarheid als een koe!