vrijdag 16 september 2022

De Dg en de Shimmns


Artitec heeft opnieuw de Dg uitgebracht, de kenner weet dan vast dat het om de wagon voor de conducteur bij een Nederlandse goederentrein gaat. 

Met uitstekende raampjes zodat hij tijdens de rit de trein in de gaten kan houden. 

De diverse museumlijnen hebben nog een Dg in de verzameling, en dus mocht de museumlijn op zolder er ook een aanschaffen, voordat ook deze oplage weer op was. 

In Dusseldorf had ik een Shimmns (schuifwandwagen) van Wascosa gekocht. 

In deze wagons worden staalrollen van de hoogovens in IJmuiden vervoerd naar de havens in Amsterdam, waar de staalrollen worden overgeslagen op binnenvaartschepen. 

De staalrollen kunnen ook per wagon verder vervoerd worden, bijvoorbeeld naar de autofabriek in Borne en naar andere fabrikanten (auto's , wasmachines etc.) in Duitsland. 

Op mijn spoorbaan rijden vooral treinen die hier in de omgeving te zien zijn, een trein met Shimmns mag dan niet ontbreken, en een Wascosa Shimmns dus ook niet! 

Op de foto's in de Amsterdamse Westhavens zijn ook GATX en On Rail Shimmns te zien, die staan dan ook hoog op mijn wensenlijstje. 

Hachelijk?

7 opmerkingen:

Suske. zei

Sinterklaas nadert beetje bij beetje. Je weet alvast wat te vragen aan de "geilige" man.

Sjoerd zei

De DG is wat in Amerika en caboose is?

FRANK103 zei

@Francky: de eerste zak pepernoten is al op, je kan ook niet snel genoeg kadootjes inslaan!

@Sjoerd: ja, volgens mij hebben ze dezelfde functie

Ad zei

Wat een verstandige aankopen weer. De Dg zit ik ook over te peinzen. Mag natuurlijk niet in een musemgoederentrein naar NS-voorbeeld ontbreken. Heel veel plezier ermee! Hoe gaat 't verder met Loki?

FRANK103 zei

@Ad: van de dg zijn sommige modellen snel uitverkocht, ze komen ook nergens in de aanbieding, was voor mij de reden snel toe te slaan. Hij komt in een museumgoederentrein achter de lok, maar ik zet hem ook achter de NS 2015 van Piko.

Noortje zei

Ik ben geen kenner en heb ook helemaal geen verstand van treinen maar ik kan me goed voorstellen dat een verzamelaar graag bijzondere modellen in zijn collectie wil hebben. Je moet toch ergens je geld aan uitgeven😀😀

FRANK103 zei

@Noortje: geld moet rollen, en ik hoop in mijn slaapverwekkende bericht iets duidelijk gemaakt te hebben waarom de keuze op juist dit model is gevallen.