woensdag 1 mei 2024

De kelder of de vrijmarkt


Hier op het dorp begint de vrijmarkt al op 26 april om 16.00. 


De straten zijn dan vol met kleedjes met verkopers en rommel en daartussendoor schuiven heel veel lieden die dan toch stiekem hopen een Rembrandt of Mondriaan te scoren voor 1 euro. Of die Pokemon kaart of Lancia Stratos die nog ontbreekt in de verzameling. 


Gelukkig vroeg Marc of we kwamen racen zodat ik helaas dit keer de vrijmarkt noodgedwongen moest missen. Om toch een oranje gevoel te krijgen had Fred smakelijke oranje slagroomsoezen mee. 


Dan gaan we naar de kelder, het is tijd om te racen. Nu Igor afwezig was (vrijmarkt?) werd heel democratisch Dougal aangewezen tot wedstrijdleider. 


Hij besloot na enige aarzeling tot een eruit is eruit over 8 ronden, waarbij de volgens Dougal snellere rijders (Martin, kim en F103) met een volgens Dougal langzamere Austin Healey moesten rijden 


en de langzamere rijders (Marc2, Dougal en Fred) met een volgens Dougal snellere Abarth. 


Al in de eerste heat bleken de Healey's sneller dan Dougal had gedacht en de Abarth's langzamer zodat na heat 6 Martin, F103 en Kim de eerste 3 plekken bezetten. 

We besluiten direct tot een tweede race met dezelfde auto's, waarbij Martin een Abarth krijgt en Marc2 een Austin Healey. Race 2 wordt dan gewonnen door Kim, gevolgd door F103 en Marc2, waarbij ze alle 3 evenveel punten hebben waarna de snelste ronde telt voor de uitslag.

De derde race is dan met de verlichte Abarths van Marc2, deze auto's rijden nog veel beter dan de Abarths en Healey's van Kim. 

De uitslag is weer Martin, Kim en F103 waarbij de snelste ronde weer de winnaar bepaalt. 

Race 4 is met Targa Florio classics met blauwe banden, over 15 ronden met inzetten. 

De race wordt kort onderbroken voor de bruine fruitmand, 

maar daarna gaat het weer op het scherpst van de snede. 

Martin wint weer, met Kim en Marc2 vlak erachter. 

Ook deze keer wordt de eindstand bepaald door de snelste rondetijd. 

Race 5 is met vrije autokeuze, diverse moderne snelle bolides komen dan op de baan. 

Fred wint tijdens deze race een heat, zijn eerste overwinning tijdens een race! 

Einduitslag is Martin, F103 en Kim. 

Dan vertrekken Martin en Fred, de inspanningen en emoties worden bijna teveel en bovendien is er vast nog ergens een vrijmarkt. De overblijvers gaan dan een race eruit is eruit rijden met de Slot-it Ferrari's, ook hele leuke raceauto's.

Race 6 wordt gewonnen door Kim, gevolgd door Marc2 en Dougal. 

We besluiten dan nog een laatste race te rijden, deze wordt gewonnen door f103 met Marc2 en Kim daar vlak achter. 

De einduitslag voor de avond is dan Marc Kim op 1, F103 op de tweede plaats en Marc2 op de derde plaats. Dougal blijft Martin ruim voor en op de laatste plaats is Fred geëindigd. 

Een gezellige en sportieve avond is weer voorbij!

6 opmerkingen:

Sjoerd zei

Bij het lezen van Austin Healey, was ik meteen de weg kwijt. In zo'n auto zou ik ook wel eens willen rijden. Ik werd wakker toen de bitterballen weg waren...

Suske. zei

Het blijft spannend bij jullie. Gelukkig zijn er de bitterballen nog om de inwendige mens op been te houden.

Ad zei

Blijf het een heftig tijdverdrijf vinden, dat slotracen. Steeds weer verschillende auto's/afspraken; met wel erin, of eruit is eruit. Modeltreinen is toch allemaal wat relaxter. Schrijf deze opmerking vanuit Zuid Italië. Ik snap ook heel goed waarom slotracen een stuk populairder is dan bij ons. Die Italians zoeken meer de opwinding en het drama. Ik ben daar als Noorderling te nuchter/saai voor. Maar het eten is hier wel lekker.

Mirjam Kakelbont zei

Even schrok ik dat het kleine soesjes waren, maar gelukkig waren het soezen waar je een maaltijd aan had.
Naar de vrijmarkt of naar de kelder? Ik zou het wel weten (-: En ik hoef niet eens een soes. Van de wedstrijdvoorwaarden over de Austin Healey kreeg ik weinig mee. Ik juich voor de winnaar en die waren goed verdeeld. De verliezers liepen op de vrijmarkt!

FRANK103 zei

@Sjoerd: het zijn leuke auto’s, helaas heb ik nooit in een echte gezeten.

@Suske: we racen om bitterballen te kunnen eten. Zonder bitterballen blijven we thuis.

@Ad: sportauto’s en slotracen zijn erg populair in Italië, het past vast bij het temperament van de mensen. De slotrace merken zijn voor een belangrijk deel ook Italiaans, zoals Slot-it en NSR. Het Targa Florio circuit in de kelder van Marc (Kim) heeft veel weg van een modelspoorbaan, met veel fraaie scenery. Dat is ook aan de foto’s te zien. Het grootste verschil is dat een modelspoorbaan heel ontspannend is voor de modelbouwer die alleen op zijn zolder zit, het slotracen is vooral leuk als er meerdere personen aanwezig zijn. In de kelder van Marc zie je aan de uitslagen dat er tussen de vaste rijders maar heel weinig verschil zit, zodat de races heel spannend zijn. Fijne vakantie in Italië!

@Mirjam: het waren kleine soezen, maar er waren er meer dan genoeg voor de juiste calorieën inname. De Austin Healey is een oud Engels sportautootje, een waar je graag een tochtje mee zou willen rijden. Om daarna weer heel blij te zijn met je moderne auto! Misschien had ik wel zo’n auto kunnen scoren op de vrijmarkt, met weinig kilometers op de teller en van een oud vrouwtje geweest. En dat voor 1 eurona afdingen. Maar ik schat de kans daar op net zo groot als de kans op een Rembrandt.

@

Anoniem zei

Geweldig idee was het van Dougal. Marc A was superblij met Dougals opzet en dacht alles te kunnen winnen. Hahahaha. Reactie Kim