zaterdag 18 november 2006

Over heiligen deel 1

Ongeveer een week na Sint Maarten (is altijd op 11 november) is de Sint Nicolaasintocht. Als op de TV net de uitzending is afgelopen, dan haasten we ons naar de plaatselijke vaart, waar rond 13.30 dan Sint Nicolaas aan komt varen in zijn boot (meestal met 2 begeleidende boten, waarvan één van de waterpolitie, zodat onze heilige zich van de plaats van de TV uitzending met grote vaart naar onze vaart kan begeven. En Jack, Kliko en Ane: echte heiligen reizen, hoewel het natuurlijk een heel symphatiek vervoermiddel is, niet per trein). En vinden we Sint Maarten al een toffe peer, Sint Nicolaas overtreft hem ruimschoots. Al is het alleen dat Sint Maarten één avond onbeperkt snoepen toestaat, voor Sint Nicolaas liggen de winkels wekenlang vol met kruidenrijk voer (chocolade pepernoten) en andere gezonde delicatessen. Even leek de intocht vandaag averij op te lopen toen de brug over de vaart niet open ging. Echter toen de blonte brugwachter was vervangen door een niet-blont exemplaar en deze eerst de slagbomen had gesloten ging toch echt de brug open.En daar was hij dan, met zijn zwarte helpers. Vrolijke deuntjes en ongeoefend gezang, een intocht is altijd weer een hoogtepunt. Een toespraak van de Sint en dan gaat hij (de Sint) op zijn schimmel een rondje maken door de gemeente. Een optocht met de plaatselijke drumband, fanfare en brandweer gaat als de brandweer van Dekamarkt naar Supercoop met als eindbestemming Albert Hein. Maar dan zijn wij al weer thuis. Je kunt overdrijven, zelfs wat heiligen betreft.
Waarschuwing: voor de liefhebbers plaats ik in deel 2, later deze week, een overzicht van de Pieten. Dat klinkt dubieus, en IS dubieus! Vandaag is ook Merel B jarig, de gebaksfoto's plaats ik hier natuurlijk ook binnenkort en als laatste meld ik ook alvast even aan Pieter (ontkent familie van Piet te zijn) dat ik het krantenknipsel komende week ga plaatsen.

7 opmerkingen:

Kliko Green zei

Bij ons komt ie met de (Frank103)Stoomtrein!
Zal ik binnenkort een foto van plaatsen...

FRANK103 zei

Je mag ze ook naar me mailen!

FRANK103 zei

@Muis, met het risico dat dit te serieus wordt: de gemiddelde tot paus gekozen persoon heeft altijd een machtige functie beoogd uit persoonlijk aanzien en ego en heeft in zijn functie als paus geen middel ongebruikt gelaten om zijn aanzien / macht te vergroten, zoals inquisities, oorlogen, vriendschappen met dictators als Adolf Hitler. Dat een paus dus toch heilig verklaart wordt door een latere paus, die op zijn beurt dan ook weer hoopt heilig verklaart te worden, dat noem ik schijnheilig! De heiligen bedoeld in dit stukje zijn lieden die in het verleden in stilte goed hebben gedaan en daardoor heilig zijn verklaart. Heel anders dan wat zo een paus doet dus. Dat deze echte heiligen ten dele worden gezien als kindervrienden (niet te verwarren met Michael Jackson, ook een kindervriend) maakt ze niet minder heilig. (Bepaalde kerken hebben een hele historie wat betreft 'kindervrienden' onder het personeel). Sint Nicolaas heeft over heel Europa kerken als bijvoorbeeld beschermheilige van de zeevaarders.

Duidelijk?

Kliko Green zei

Nee... graag nog verdere uitleg. En dan iets korter als dit. Bij regel drie ben ik al afgehaakt... ;-)

FRANK103 zei

pffffffffff

ik heb gewoon wat tegen pauzen (ook als ze heilig verklaart zijn)

maar niet tegen bepaalde bisschoppen (ook als ze heilig verklaart zijn)

Angelique1966 zei

ik haak ook af bij dit college

FRANK103 zei

Tsssssssss

Op jouw leeftijd

afhaken



ha!


Hoe moet dat volgende week, als je 40 wordt?