woensdag 13 juni 2007

Ieper deel 3: Hill 62

In Nederland leeft de eerste wereldoorlog niet erg. Dat komt onder andere omdat de Duitse keizer familie was van het Nederlandse koninklijke huis. In ons volkslied zingen we niet voor niets: Ben ik van Duitse bloed!! en Nederland was dus neutraal. En ja, de Frans-Duitse oorlog van 1870 interesseert ons natuurlijk ook niets, het is wat gedoe in het buitenland. Bij Ieper, en bijvoorbeeld bij Hill62, kan je goed merken dat de eerste wereldoorlog wel heel erg leeft bij de Belgen, Fransen en bijvoorbeeld Engelsen. Bussen vol toeristen komen kijken waar opa (of overgrootopa) is gesneuveld. Hill62 is een museum waar we een uur hebben gekeken. Originele loopgraven, wel verstevigd met stalen platen, en originele kuilen waar de granaten zijn ingeslagen, zo'n 90 jaar geleden. Volgens mij was het op Hill62 90 jaar geleden ernstiger dan 'hachelijk'. Penibel?

7 opmerkingen:

Anoniem zei

Dat ik die kraters gemist heb, heb ik wel een kater van!

Anoniem zei

Als het aan nederland had gelegen waren we nog steeds neutraal.
Tenminste de regering toendertijd.
De huidige bemoeit zich maar al te graag overal mee.

PorscheHarry zei

WW1 was een slachtpartij, ik heb op Discovery veel gevolgd over deze zinloze en strategieloze oorlog (ach, eigenlijk zijn het ze toch allemaal?). Lijkt me erg indrukwekkend om daar te zijn. Het schijnt dat nog altijd op beroemde/beruchte slagvelden als Verdun herinneringen komen 'bovendrijven' uit de akkers en landerijen.

Anoniem zei

Als het een loopgraven oorlog tussen Belgie en Nederland was ging het zo: De belgen hadden bedacht, dat alle hollanders Jan heten. Dus riepen ze HEE JAN, HEE JAN... in de hoop dat er eentje opstond en JA riep. Om het daarna af te knallen. Maar daar in tegen, riepen de Hollanders terug: HEE CHEF BEN JIJ DAT... waarop den Belg op stond en riep JA! Er volgde een schot...

Dat is een rede dat ik ook niets heb met oorlogjes...

Kliko Green zei

Tsja... ik moet 'm toch ff promoten he... mijn WW1 Movie:

http://youtube.com/watch?v=ev3oDFtA3Es

Anoniem zei

Gaat we nou nog een beetje niveau kweken ook.?.?.?.
Dit gaat dwars tegen de grond beginselen van dit log in, hier is straks geen eer meer te halen......

Kijk uit ! let op ! niveau moet weer drastisch omlaag.......


Groetjes
Blondie

Anoniem zei

Dat de Nederlander van Duitsen Bloed is, slaat op Willem van Oranje-Nassau, onze eerste stadhouder. Toen Nederland in 1568 onder zijn leiding aan de onafhankelijksstrijd begon, was ons land nog onderdeel van het Heilig Duits-Roomse Rijk (735-1806) en Willem de Zwijger is daarbij ook in Dillenburg in het huidige Duitsland geboren. En toevallig is mijn hobby het uitpluizen van de diverse Europese Vorstenhuizen... in 1914 waren die door allerlei huwelijken en verdragen zo ongeveer allemaal familie van elkaar. De Duitse Keizer was een volle neef van de Britse en Belgische Koning en de Russische Tsjaar, dus dat Nederland daarom neutraal bleef is zowel logisch als een complete onzin om zo niet tegen Duitsland te hoeven vechten.