maandag 31 januari 2011

Digitaliseren van de 85

De directie van de zolderspoorbaan (dat ben ik!) had zaterdagmorgen besloten de analoge 85 om te bouwen met een ESU V4.0 decoder. Ombouw met een geluidsdecoder (loksound) is absoluut fraai maar ook een aanslag op de bankrekening.


Nu kwam ik zaterdagmiddag, op weg naar de zwemles van Elise, best wel in de buurt van Harlaar in Badhoevedorp, dus heb ik ook meteen besloten het eerdere besluit direct uit te voeren, het was dus een ongekend productieve zaterdag, zo in het begin van dit jaar! Dat dit ten koste gaat van het plaatsen van berichten op dit blog ga ik hier ook uitleggen.Eenmaal bij Harlaar heb ik Elise een visser laten uitkiezen voor op de zolderspoorbaan, een mannetje in een boot. Ook heeft ze een doosje met verkeersborden en vangrails uitgezocht, maar die ga ik jullie binnenkort laten zien!In plaats van een boeiend bericht op het blog te plaatsen heb ik gisteravond de 85 gedemonteerd, op de foto's zien jullie de goed verborgen schroeven waarmee de opbouw losgemaakt moet worden.Dankzij neef Erik, die hier niet genoemd wil worden, hoefde ik niet lang te zoeken, hij had al verteld waar de schroeven verstopt zaten!Dan alle analoge rommel eruit en de motor demonteren.
Schoonmaken en dan de nieuwe permanent magneet erop. Rotor erin, motorschild en koolborstels.So far so good. Decoder plaatsen, massa, sleper en motor aansluiten (in totaal 4 draadjes, het is echt niet zo spannend).Testen, de lok doet het weer! Dan de verlichting, beide lampjes branden direct door. Hoewel het eruitziet alsof de lok zelf de massa is, gaan er 2 draadjes naar het lampje, kennelijk is het lampje wel geisoleerd van de massa van de lok. Dan de telexkoppeling, 2 grijze draadjes en bij één telex ook een bruin massadraadje.Tja, dat weet ik niet. Vanavond ga ik dus verder met de ombouw, en jullie gaan er meer over lezen.Penibel?

7 opmerkingen:

Gerard van Dongen zei

Ik snap niet dat geluid zo duur moet zijn. Gaat toch nergens over?
Zelf maken!

Gert zei

Ik begrijp uit je bericht dat dit deel 1 is van het digitaliseren?
Succes.

Sjoerd zei

Begrijp ik goed dat het tot nu toe niet helemaal zo eenvoudig was als je dacht...

FRANK103 zei

@gerard: ik maak tot op heden de geluiden zelf, maar mijn omgeving klaagt erg over het volume en de hoeveelheid speeksel... :-)

@gert: ja, er komt een deel 2!

@sjoerd: als ik ook maar een beetje verstand van electronica had gehad, was het al klaar geweest hoor! Het zit hem in de telexkoppeling....

suske zei

het resultaat zal er weer mogen zijn.

FRANK103 zei

@suske: dat zou kunnen....

Renesmurf zei

Overal hangt een prijskaartje aan, het is ook maar net wat je te besteden hebt en er voor over hebt.
Het eindresultaat is dat wat telt!