zaterdag 10 maart 2012

De stelling van Amsterdam


Ik had een fuitje (foto-uitje) gepland naar het  fort bij Krommeniedijkdat dit weekend voor de laatste keer voor haar restauratieopengesteld wordt voor publiek.Het fort is nu eigendom van het Landschap Noord Hollanden wordt vooral gebruikt door vogelaars uit de regio.De weilanden tussen Krommenie en Uitgeest,
(hieronder: vogelaars in het wild!)de Uitgeesterpolder,
(hieronder: in de verte de kerk van Uitgeest)worden al lang niet meer gebruikt voor vee of gewassen en worden nu voor de trekvogels onder water gezet.De geschiedenis van het fort bij Krommeniedijk is kort, het is gebouwd rond 1900, heeft tussen 1940 en 1945 onderdak geboden aan Duitse troepen,
(hieronder: één van de 2 geschutskoepels)van 1946 tot 1951 was het een gevangenis en van 1958 tot 1980 hebben er springstoffen en munitie opgeslagen gelegen.
(hieronder: de zijuitgang)In Krommenie mochten de flatgebouwen niet hoger gebouwd worden dan 6 etages om het instorten te voorkomenals het fort te Krommeniedijk de lucht in zou gaan.
(hieronder: de poterne)Het fort had als taak de wegen tussen Uitgeest en Krommenie te bewaken.Het gebied voor het fort bestaat uit een systeem van dijkjes en diepe sloten
(Voor Brillie: de telefooncentrale)


die het mogelijke aanvallers (rond 1900 kwamen die nog te paard) zeer moeilijk zou maken als het innundatiegebied uit rond de 20 tot 40 centimeter diep water zou bestaan.Het gebied is twee keer onder water gezet. Op de sites over de stelling van Amsterdam kan je er veel meer over lezen!
(hieronder: de gang)De andere fotografen hadden het druk, zodat ik uiteindelijk alleen ben gegaan. Het resultaat is naar mijn idee weinig creatief, zegmaar shit....Heikel?

8 opmerkingen:

Renesmurf zei

En een tikkeltje donker ook, maar dat is altijd he, binnen.

Uitermate interesant allemaal, niet eens heel erg stokoud toch zeer bepalend!

FRANK103 zei

@René: in sommige delen was het inderdaad te donker, ik had ook geen statief mee om foto's te kunnen maken. En met flitslicht is de sfeer weg.
Ik ben al bij meerdere van deze forten geweest, en hoewel ze vooral erg functioneel waren blijven ze me boeien!

Sjoerd zei

Je ontkomt er p sommige plaatsen niet aan om eens zonder automaat, maar volledig manueel te gaan bedienen... En een statief te gebruiken. Je hebt er ondanks dat toch een mooie serie van gemaakt.

FRANK103 zei

@sjoerd: ik ga voor de diafragma voorkeuze stand, en dan ISO handmatig aanpassen. Het effect is waarschijnlijk hetzelfde...

suske zei

eindelijk, het geheime hoofdkwartier van Brillie ontdekt.
En die plees mogen er best wezen in deze tijd van besparingen.

FRANK103 zei

@suske: dat heb je goed gezien! Maar wat Brillie met 6 wc's moet?

www.brillie.nl zei

Jullie mogen het cultuur wel eens beter gaan onderhouden. Dit is niet waardig om te bekijken.

FRANK103 zei

@brillie: ha, je bent jalours!