donderdag 14 maart 2013

Over nuttige aankopen: de 110

In de bovenste regionen van mijn wensenlijst (een dik boekwerk, maar dat lijkt me duidelijk) stond het oudere Märklin model van de eenheidslocomotiefserie 110, de uitvoering met de rondere roosters en dakgoot langs de hele kap van de lok. De kenners zien dat het gaat om de Märklin 3039 (2), de uitvoering met computernummer 110. Het eerste model van deze lok had typeaanduiding E10 staan, de Märklin 3039(1).De latere (gemoderniseerde) variant van de 110 had rechthoekige roosters en dakgoten alleen boven deuren en ramen (de Märklin 3440, hieronder).De lok was hier in de buurt te koop en is nog analoog,heeft wel zichtbare ervaring (slijtage, de lok is denk ik zo'n 30 jaar oud) maar functioneert nog uitstekend, en daar gaat het natuurlijk om.De lok zal binnenkort worden voorzien van verse anti-slip bandjes, 19v lampjes, permanent magneet (schijf collector) en een ESU decoder.Op de wensenlijst staat nog een blauwe bugelfalten 110 (bugelfalten = strijkboutneus, zie hieronder),

een bugelfalten 110 in TEE kleuren staat al op de spoorbaan (de 114, de Märklin 3033, hieronder).Een beschrijving van de ombouw van de 110 naar digitaal plaats ik natuurlijk op dit blog! Hachelijk?

10 opmerkingen:

lionel lines fan zei

Mooi die 110 en ook mog oerdegelijk. Persoonlijk vind ik die strijkijzerneus iets minder; een iets norsere uitstraling of zo. Maar van zo'n goede oude 110 lok kan ik echt genieten.
Groet
Eggo

FRANK103 zei

@Eggo: ik vind de strijkboutneus ook mooi, die hebben ook langer rond gereden, waarbij de oude kast van de 110 meer als 140 te zien was? Zal ik eens opzoeken in het grote boek van Estler. Van de 110 in strijkboutneus zijn varianten waarbij de hele neus gestroomlijnd is en een kalere uitvoering, zodat er voor mij nog genoeg te verzamelen valt. Helaas zijn die nieuwere loks met artikelnummer in de 39 noal kostbaar, waar je een oude lok voor een paar tientjes koopt.

Renesmurf zei

ja, slijtage hoort er bij, en het hoort er tevens bij dat ze daar tegen kunnen!
Af en toe wat onderhoudt en weer voort!

Sjoerd zei

Een leuke hobby, en ach, de rest hoort er gewoon bij

MarcStouten zei

moet ik op titel reageren? Welja dat doe ik, haha. Een NSR porsche 917 is een nuttige aankoop!!

Anoniem zei

je bent de machinist vergeten neef!

FRANK103 zei

@René: klopt, beetje olie, nieuwe bandjes en koolborstels en hij rijdt weer jaren!

@Sjoerd: helemaal met je eens

@Marc: helemaal met je eens, maar zolang ik niet de hoofdprijs van de staatloterij heb gewonnen moet ik toch keuzes maken. En ik heb deze keer gekozen voor een 110.

@Neef: die is koffie drinken en komt straks terug!

Albert y Mara fotoblog zei

Op mijn baan in de 70's and 80's had ik een 110 blauw en 112 in TEE kleuren rijden. Merk Fleischmann want ik had een twee-rail gelijkstroom baan. En wel 2x een 103 in TEE kleuren. Ook nog een 151 in het groen die goederentreinen trok. Dat was de tijd dat ik moest werken en opgroeiende zoons thuis had.
Grtz Albert

www.brillie.nl zei

Jammer dat die niet nieuw is. Maar dan had je een tweede hypo moeten nemen.

FRANK103 zei

@Albert: Leuk hoor, heb je daar nog foto's van? In ieder geval goede herinneringen! Ik ben meer een verzamelaar van locomotieven dan een automatiseerder, knutselaar of bouwer.

@Brillie: een derde!