woensdag 11 september 2013

Over de poepdoos en de Ae6/6


Gisteravond had ik met Erik bij ons afgesproken met als doel zijn Zwitserse Ae6/6 (Marklin 3050)en mijn poepdoos (Zwitserse Re4/4 van de BLS van HAG) om te bouwen naar digitaal.Uiteraard stonden de benodigdheden voor een ombouw al klaar!Erik heeft zich op zijn Ae6/6 gestort en ik heb de poepdoos gedemonteerd.De Ae6/6 is een standaard Marklin lok waarvan Erik er al tientallen heeft omgebouwd, enige moeilijkheidsfactor was dat hij op marktplaats voor weinig een decoder had gekocht waarvan het niet duidelijk was hoe deze aangesloten moest worden.Het zou een delta decoder uit een Marklin Re4/4 II moeten zijn, maar daarvan heb ik geen vergelijkbare lok die als voorbeeld kon dienen.De poepdoos was ook zeer eenvoudig te demonteren,alleen het monteren van de permanent magneet kostte behoorlijk wat zweetdruppels.De Ae6/6 was inmiddels grotendeels klaar,de verlichting in de Re4/4 II bestaat uit LED lampjes en dus kreeg Erik de gloeilampen in de Ae6/6 niet brandend.De poepdoos was ook niet heel veel werk,van de ESU decoders hebben we er ook al een groot aantal ingebouwd.De testrit was een succes, maar ik ga nu al verklappen dat het inregelen van de decoder (ESU V4.0),zodat de lok goed rijdt, nog heel wat zweetdruppels zal gaan opleveren, iets wat me bij een DB86 stoomlok nog steeds niet is gelukt.Hachelijk?

Update 13.30:

Met de CV54 truc moet de lokdecoder zichzelf programmeren, nodig is een stuk spoor van 2 meter lang.Dan CV54 op 0 programmeren en vervolgens de functietoets f1 drukkenen de lok gaat ongeveer 1,5 meter rijden waarbij de decoder zichzelf programmeert.Dat heb ik zojuist geprobeerd met heel goed resultaat, de lok rijdt nu voorbeeldig!Voor de verandering is het dus eens NIET hachelijk.Maar dat is misschien dan weer heikel? (let op, de h niet vergeten).


10 opmerkingen:

Erik zei

De AE 6/6 heeft al een paar rondjes gereden, en loopt prima!

FRANK103 zei

@Erik: de poepdoos rijdt ook heel mooi, ik heb wel nog de ontstoorspoel verwijderd zoals ze elders op internet adviseren. Maar de lokombouw is heel geslaagd!

Sjoerd zei

Daar kunnen jullie dan weer lekker mee toeren...

suske zei

bij "poepdoos" had ik me toch iets anders voorgesteld. Het zal wel met mijn vlaamsch te maken hebben.

Renesmurf zei

ja, hele rare naam, poepdooos, een onaantrekkelijke naam.
Maar evengoed, jij vermaakt je er wel weer mee!

Albert y Mara fotoblog zei

Lekker naar de poepdoos, dat doet ieder mens, maar jij bedoelt daar iets anders mee. Een Zwitserse lok in de kleur bruin ;-) Plezant de verslagen over al die ombouwingen naar digitaal.
salu2 Albert

www.brillie.nl zei

Toch wel loodvrij soldeer?

Anoniem zei

Dat is mooi werk ! Ik heb gisteren een door mij aangekochte, op papier defecte Lima V 188 weer werkend gekregen inclusief verlichting. Rijdt als een zonnetje. Daarnaast ben ik nu in bezit van een tweede Gützold BR 42 Kriegsdampflok gekomen. Gekocht voor € 68,- als defect. Hij werkt weer en heeft een waarde van minimaal € 150,-. Groeten uit Ijsselstein !

FRANK103 zei

@Sjoerd: dat is de bedoeling!

@Suske: hier wordt met een poepdoos ook een WC bedoeld hoor, maar mijn neef Richard heeft ooit de naam poepdoos voor deze lok bedacht en die houden we er in!

@René: de naam ziet op de poepkleur van de lok, en ons er mee vermaken doen we!

@Albert: what is in a name zei Shakespearre toch ooit?

@Brillie: ik vermoed van niet, maar aangezien we niet zoveel solderen zullen de gevolgen voor de gezondheid wel meevallen.

@Marco: ik heb hier nog een muizenkop staan die weer werkend gemaakt moet worden, is dat niet iets voor jou? De decoder is er inmiddels uit...

Anoniem zei

@ Frank: Morgen meenemen ! Ik heb de Märklin 155 Beigeblauw voor je klaarstaan.