maandag 28 juli 2014

Het kasteel van Fenelon


Eén kasteel is geen kasteel, dus had ik een tochtje gepland naar een tweede kasteel, dat van Fenelon in Sainte Modane.De rest van de familie dacht daar anders over, na één kasteel is ieder kasteel teveel!

Dan kan ik 2 dingen doen, niet naar het kasteel van Fenelon gaan, of met degenen die wel willen.

Alleen dus!Met als grote voordeel dat ik dan zonder commentaar kan stoppen als ik een fotomoment zie en ik ook geen commentaar krijg als ik tijdens het rijden uit volle borst met de deuntjes uit de radio meezing.Dat meezingen wil ik wel laten als iemand mee had gewild, zo belangrijk is dat niet voor me. Dat ik niet meezing is wel belangrijk voor degenen die met mij meerijden, ik ben niet helemaal toonvast namelijk.

(De lijse, de ruimte tussen de eerste en de tweede muur, deze werd gebruikt als oefenruimte voor soldaten en voor toernooien)


Goed, het kasteel van Fenelon vond ik een 8,5, waarbij ik ter vergelijking het Muiderslot graag met een 8 waardeer.

(De hoofdburcht gezien vanuit de ruimte tussen de eerste en tweede muur)


Het kasteel ligt bovenop een heuvel en was onneembaar, meer recent (1700-1800) was alleen het hoofdgebouw gewijzigd in een renaissance-achtig kasteel,

(De waterbak, om paarden en koetsen te wassen)


de 2 muren rond het kasteel zijn bewaard gebleven (ten tijde van Lodewijk 14 moest minimaal 1 muur van een kasteel gesloopt worden zodat men zich niet meer in een kasteel kon verschansen, wat trouwens ook niet hielp tegen kanonnen).

(De tweede poort, in de tweede muur, het torentje dat verderop te zien is wordt gebruikt om de eerste poort, die van daar uit is te zien, te bewaken)


De 2 muren van Fenelon zijn wel voorzien van 'driehoeken' die de daarop geplaatste kanonnen goed schootsveld gaven, ook is er aan één kant van het kasteel een modernere kazerne geplaatst om een garnizoen onderdak te geven.

(Renaissance invloeden zijn zichtbaar: grote symmetrische vierkante ramen in de muur)


Van het interieur mochten geen foto's gemaakt worden, maar dat was ook zeer de moeite waard, bijvoorbeeld doordat er een rariteitenkabinet was, een verzameling bijzonderheden die een rijke kasteelheer rond 1700 placht te verzamelen, denk aan Chinese beelden, opgezette haaien en apen en diverse Afrikaanse kunst en wapens.

(Meer renaissance: de vierde muur is vervangen door een muurtje met ramen en een terras, te bereiken vanuit de grote zaal in de rechter toren en de bibliotheek in de linker toren. Een helling is vervangen door een dubbele trap en de ophaalbrug naar de poort in de muur is vervangen door een vaste brug)


Dat gold ook voor de wapenkamer vol harnassen en wapentuig uit heel Europa, waarmee een kasteelheer rond 1700 ook kon laten zien hoe welvarend hij was.

(De waterput bestond lang voordat het kasteel gebouwd is en was de reden voor het kasteel op deze plek. Het is overdekt zodat vijanden er niets over de muur in kunnen schieten. De put is 90 meter diep en haalt water uit een ondergrondse rivier)


Het bezoek aan Fenelon vond ik dus zeer geslaagd!

(Het kasteel vanaf de kazerne)


Hachelijk?

5 opmerkingen:

Sjoerd zei

Een mooi kasteel. Het is dat die dingen nogal wat onderhoud vragen... Anders had ik er al lang ene gekocht.

Ad zei

Mooi kasteel en een interessante reportage. Het probleem met de kasteelbezooeken, heb ik met spoorwegmusea en museumspoorwegbedrijven; met veel moeite krijg ik mijn vrouw of Martin mee.

FRANK103 zei

@Sjoerd: de staatsloterij winnen helpt een boel, dan kan je al het onderhoud uitbesteden. Ik ga weer een lot kopen voor augustus!

@Ad: ik heb het opgegeven, ik ga gewoon alleen. Fototoestel en geld mee, een fles drinken en ze zien wel wanneer ik terug kom. Het is niet anders!

francky spruytte zei

Ik ging anders een de kastelen van de Loire voorstellen voor een bezoekje maar dan ga je best alleen er op uit !

FRANK103 zei

@Suske: de kastelen aan de Loire zijn meestal meer paleizen of mooie landhuizen, die vinden ze hier allemaal wel leuk. Fenelon is meer een middeleeuws kasteel met hoge muren etc. Maar ik ga er probleemloos zelf een uurtje kijken, niemand die haast heeft of naar een zwembad wil!