zondag 23 november 2014

De grote schoonmaak


Vandaag was in Koog aan de Zaan een modelspoorbeurs, aangezien dat op fietsafstand is, had ik besloten er te gaan kijken!Zoals jullie zien bleef er een fraaie set fals aan de vingers plakken die bij een Duitse handelaar voor een schappelijk bedrag te koop was.Verder zag ik een setje railspoetsers,ik durf hier best te vertellen dat we tot op heden vrijwel nooit de rails schoonmaken, dat hoeft bij Marklin doorgaans niet.

(Hieronder: de 4900 met 60960 decoder is bijzonder gevoelig voor vuile rails)


Nu zijn digitale treinen veel gevoeliger voor stroomstoringen en moeten zelfs de Marklin rails zo nu en dan gepoetst worden.Een vervelend klusje dat ik graag uitbesteed aan een poetswagonnetje!Dat het (een beetje) werkt zien jullie vast ook, de poetsers hebben al wat vuil opgepikt.Hachelijk?

17 opmerkingen:

MarcStouten zei

En voor Slotrace banen?

FRANK103 zei

@marc: helaas zal je die met de hand schoon moeten maken!

Sjoerd zei

Automatiseren dus...

MarcStouten zei

Hahaha. Ik had er al wat op gevonden.

https://www.blogger.com/blogger.g?blogID=1545420608699928059#editor/target=post;postID=8809967325918581642;onPublishedMenu=allposts;onClosedMenu=allposts;postNum=131;src=postname

MarcStouten zei

Een link zonder inloggen:

http://marcstouten.blogspot.nl/2010/11/veeg-aanhanger-wagen-2.html

FRANK103 zei

@sjoerd: wat wil je auto-matiseren? ;-)


@marc: een model van een stratenveger met een borstel voorop, dat kan, met een sneeuwschuiver gaat veel beter, alleen schuift die ook meteen de koper stroken er vanaf....

FRANK103 zei

Die aanhanger met borstel zou het ook moeten doen, denk ik!

Lokkie zei

Lastig hè, dat er meestal wel wat aan je vingers blijft plakken op een beurs.
Daar heb ik meestal ook last van.
Mooie aanwinsten.

Albert y Mara fotoblog zei

Je brengt me op een idee Frank, om als ik terug ben in Nederland, in december, de poetswagen te laten rijden over mijn baan. Bijna een half jaar niets meer aan gedaan.
Het wordt dus hoog tijd.
Spoorse groeten Albert

FRANK103 zei

@lokkie: als er niets aan de vingers mag blijven plakken ga ik niet naar een beurs, en mooie koopjes zijn eigenlijk wel op iedere beurs te vinden!

@albert: eerst de poetswagen en daarna de rest van de verzameling, want de locomotieven blijven alleen goed functioneren als je ze zo nu en dan laat rijden! Maar beginnen met de poetswagen lijkt me een goed idee! Heb je ook zoiets als ik heb of heb je een roco clean, marklin poetswagentjs, iets van lux of dapol?

francky spruytte zei

hier ten huize van hebben we een poetshulp maar gelukkig rijden er geen treinen door onze woonkamer zodat er geen rails dienen gepoetst te worden.
Heikel ?

Albert y Mara fotoblog zei

Hola Frank, Als ik terug ben in Holland zal ik een foto maken van de poetswagen en de vloeistof. Staat een stoomlokje op de platte flesje. Heet SR 24 van de firma Herkat. Je kent het?
Spoorse onderhoudsgroeten Albert

FRANK103 zei

@suske: hier rijden in de woonkamer ook geen treinen, helaas. Die zijn alleen op zolder te vinden. Maar heikel is het wel!


@albert: nee, die ken ik niet, maar ik ga er op googlen, want ik zou dat zomaar ook kunnen gebruiken. Het flesje wat je noemt lijkt me rookvloeistof voor in de seuthe rookgenerator, ik weet niet of dat handig is om op de rails te smeren.

FRANK103 zei

@albert: je kan het inderdaad ook gebruiken voor de rails, het laat wel een laagje achter op de rails, dat kan verder vast niet veel kwaad.

Renesmurf zei

ja, alles heeft onderhoud nodig, en zelfs als dat niet zo is vind ik schoonmaken toch een onderdeel van het onderhoud.
Zo stof ik ééns per jaar mijn planken eens goed af.

Rob Alberts zei

Langer terug bezocht ik regelmatig een lieve vriendin in de bloemwijk.
Maar dat er ook leuke modeltreinen te koop zijn.
Natuurlijk gebruikte ik wel altjd de trein voor deze bezoeken.

Vrolijke weekendgroet,

FRANK103 zei

@René: schoonmaken hoort er helaas bij, ben daar doorgaans niet zo'n fan van.

@Rob: bloemwijk is heel goed te doen per trein. Mocht je de treinenbeurs willen bezoeken dan moet je dat wel goed plannen, die is maar 2 keer per jaar.