donderdag 26 november 2015

Sloterdijk op de schop


Het oude station Sloterdijk lag langs de spoorlijn Amsterdam Haarlem.Begin jaren '80 werd de Hembrug bij Zaandamvervangen door de Hemtunnelen werd de spoorlijn van Zaandam naar Amsterdam iets verlegdrichting de spoorlijn van Amsterdam naar Haarlem.Bij Sloterdijk werd langs de spoorlijn van Zaandam naar Amsterdamhet station Sloterdijk Noord gebouwd,het oude station Sloterdijk werd station Sloterdijk Zuid.In 1985 was de spoorlijn van Amsterdam naar Haarlem ook verlegd en deed deze nu ook Sloterdijk Noord aan,Sloterdijk Zuid werd gesloten en gesloopt.
Over het oude traject werd een fietspad aangelegd.Bushalte en tramhalte werden van station Sloterdijk Zuidook verplaatst naar station Sloterdijk Noord.Deze zomer ging het rommelige oude stationsplein van Sloterdijk Zuid op de schop,trambaan en wegen worden netter gelegd,voor het Golden Tulip hotel komt een tramhalte.Uiteraard heb ik er teveel foto´s gemaakt.Hachelijk?

10 opmerkingen:

Sjoerd zei

Het maakt in ieder geval de rommelige situatie duidelijk.

Kees zei

Hoi Frank mooie serie, je heb de werkzaamheden wel heel goed in beeld gebracht
groet Kees

francky spruytte zei

Daar zijn ze ook nog een tijdje zoet met al dat werk.

Ad zei

Groots aangepakt dat Amsterdam Sloterdijk. Ben benieuwd hoe straks het eindresultaat er gaat uitzien. Krijgen we dat ook te zien? Lijkt me leuk. Mooi blog bericht.

FRANK103 zei

@sjoerd: echt opgeruimd is het niet!

@kees: bedankt!

@suske: het schiet aardig op, volgens mijn nog een maand

@ad: ja, dat ga ik hier laten zien!

gerdaYD zei

Goede morgen Frank. Je bent er weer met een nieuw log, en wat voor een! Je hebt die werkzaamheden knap in beeld weten te brengen maar toch welt er iets van heimwee bij me op: dat naar vroegere tijden. Oké, de dingen moeten mee veranderen met de moderne maatschappij, maar toch... het doet een beetje pijn, die teloorgang van wat vroeger was. of zie ik dat helemaal mis? Jij bent de kenner ter zake, dus zeg het me eens.

Renesmurf zei

Ja, het is natuurlijk allemaal werkgelegenheid en zo, en dat moet ook doorgaan. Maar dat gesloop vind ik altijd zonde.

Albert y Mara fotoblog zei

Het oude station Sloterdijk kan ik me nog goed herinneren. Vlakbij was toch een kantoor van de Postbank? Of laat mijn geheugen mij in de steek. Wat een puinhoop om het goed te krijkgen. Jij stapt dus elke dag uit op het nieuwe Sloterdijk? Tramgroeten Albert

Hannes Minkema zei

Van 1983 tot 1988 reed ik een aantal dagen per week van Haarlem naar Amsterdam CS (studie). Een enkele maal deed ik ook Amsterdam-Sloterdijk aan, als ik bij vrienden in West moest wezen.

Ik herinner me hoe ik ooit op een mooie zomerdag 's middags terugreisde naar Haarlem en op het oude station Amsterdam-Sloterdijk zat te wachten op de trein. Het viel me ineens op hoe bijna idyllisch die plek was: veel groen, mooie gevels van oude woninkjes, klokgelui van de Petruskerk, stilte en af en toe wat gekwetter van vogeltjes. En dat met de grote, drukke, stinkende stad om de hoek.

Ja, vooruitgang en zo, en alles sneller en vast ook beter. Maar voor die vooruitgang betalen we toch ook een prijs, en die merk je pas als je het ontbrekende mist.

Lag het oude station op de plek die nu op de kaart 'Molenwerf' heet? Iets ten noorden van het fietspad? Hier dus: http://bit.ly/1Zz15fY

FRANK103 zei

Hoi Hannes,

Ja, het oude station Sloterdijk lag inderdaad bij Molenwerf.

Vrgr

Frank