donderdag 18 augustus 2016

Naar Valkenburgse meer


Neef Richard, die hier trouwens niet genoemd wil worden,had zaterdag tijd en zin om mee te gaan naar de museumstoomtrein Valkenburgse Meer, bij Leiden.Dus waren we al vroeg afgereisd richting Leiden,om op tijd te zijn om alles te bekijken!Dat begon natuurlijk met de locomotievenloods.En daarna de rijtuigenloods.En dan hebben ze bij Valkenburgse meer nog een locomotievenloods,want de verzameling is iets uit de hand gelopen,ze beschikken over 340 voertuigen.In plaats van wissels hebben de loodsen een rolbrug.Naast de tweede locomotievenloods staat ook nog een derde,met daarin ook een smalspoormuseum.Het is inmiddels tijd voor een ritje met de stoomtrein,die rijdt langs het Valkenburgse meer.Dat is een volgelopen zandafgraving waarvan het zand gebruikt wordt voor de bouwindustrie.Het ritje gaat niet erg ver,en omdat het treintje er ook aardig de sokken in zet duurt het ook niet erg lang.Het kopmaken duurt daarentegen wel weer lang,waardoor het hele ritje toch wel een half uur in beslag neemt.Eenmaal terug gaan we met de dieseltreinnaar de vierde locomotievenloods, verder op het terrein.Daar staan ook allemaal op te knappen voorwerpen,zoals een wagon waar vroeger mijnwerkers in zatenen diverse locomotieven.We besluiten een eenvoudige maaltijd te scoren in het smalspoormuseumen gaan daarna Terug naar Oegstgeest voor het bezoek aan een plaatselijke middenstander.Hachelijk?

13 opmerkingen:

Renesmurf zei

Ja, het weer mag beter, maar ja, toch een fijne tijd geweest.

FRANK103 zei

@Rene: het weer was goed genoeg voor een bezoek aan een museumspoorlijn. Als het maar droog is!

Ad zei

Het Valkenburgse Meer;is dat hetzelfde als het smalspoorlijntje bij Katwijk? Ziet er leuk uit. Staat bij mij ook op het lijstje. Hoe is de stationsrestauratie daar? De plaatselijke treinenleverancier interessant? Ondanks de najaarsweersomstandigheden toch maar weer 'buitensporige activiteiten?

FRANK103 zei

@ad: het smalspoorlijntje bij Katwijk is verplaatst naar Valkenburg, en is nu het Valkenburgse meer smalspoorlijntje. Zoiets! Het was het laatste lijntje waar ik per se naar toe wilde, van de bekende Nederlandse museumlijnen. Ben er achter dat ze het Rijssense smalspoorlijntje ook mee tellen met de 20 Nederlandse museumlijnen, en een paar tramlijnen. Ik ben dus nog niet klaar, hoewel ik niet zo warm loop voor een tramlijn. (Hoorn Medemblik is wel een tramlijn, maar wordt gereden met stoomlocomotieven).
De stationsrestauratie is niveau voetbalkantine, tosti uit de vriezer. Maar beter dan niks! De Tombe stonden we met 5 minuten buiten, zal er niet snel meer naar toe gaan. Standaard Marklin store, geen leuke aanbiedingen. Dan kan je beter bij Harlaar gaan kijken!

FRANK103 zei

@ad: het heet wel Stoomtrein Katwijk Leiden. http://www.stoomtreinkatwijkleiden.nl/

Sjoerd zei

Dat had ik ook nog kunnen bezoeken toen ik in Leiden was, helemaal niet aan gedacht.

FRANK103 zei

@sjoerd: nu is Leiden in last? ;-)

Ad zei

Het blijft dus 'Harlaar boppe'!? Ik vind de Tombe ook niet zo'n vrolijke naam voor een modelspoorwinkel. De gevel ziet er overigens wel erg reproductief uit. Het is natuurlijk wat je zelf bent gewend.

Mirjam Kakelbont zei

"De verzameling is iets uit de hand gelopen." Wat een heerlijke zin (-:
Wat zijn er toch verschillende musea/opknapplaatsen van spoorwegrijtuigen inclusief locomotieven. En er is gelukkig ook nog belangstelling voor!
Groetjes

FRANK103 zei

@Ad: Harlaar is hier redelijk in de buurt, heeft een aardig assortiment en met regelmaat leuke aanbiedingen. Maar als ik meer in de buurt van Vlaardingen had gewoond dan was MTE waarschijnlijk favoriet, of Bentink in de regio Apeldoorn.

@Mirjam: dit is een van de weinige museums voor smalspoor materiaal, dat vooral op industrieterreinen, mijnen, tuinderijen en in oorlogsgebieden werd gebruikt. Dat daar zoveel van bewaard is gebleven heeft ons ook verbaasd, en ook dat er zoveel aandacht nog voor is. Maar het museum is de moeite van een bezoek zeker waard!

gerdaYD zei

Goh Frank, je verwent ons de laatste twee dagen met zo maar liefst twee heel interessante én mooi gefotografeerde bijdrages. Ik heb er van genoten, net zoals jij daar, maar dan 'slechts' virtueel...

FRANK103 zei

@Gerda: ik moest nog wat berichten kwijt hier op het forum, ik heb waarschijnlijk de komende tijd geen tijd om iets te plaatsen.

francky spruytte zei

Dit bezoeken zou ik ook doen moest ik in de buurt zijn.