donderdag 11 januari 2018

Mooi beige-blauw is niet lelijk?


Mijn broer Rob, die hier trouwens niet genoemd wil worden, liet zich onlangs kritisch uit over de mooie verzameling beige-blauwe eenheidslocomotieven van neef Erik.Ze lijken toch wel behoorlijk op elkaar, zo zei Rob.Natuurlijk hebben de 4 typen eenheidslocomotieven wel iets weg van elkaar, anders hadden ze vast anders geheten, maar op elkaar lijken? De kleur beige-blauw werd gebruikt van 1974 tot 1987.


1 De 110 is de sneltreinlocomotief. Hiervan heb ik de variant met de vierkante kap in blauw (locomotieven met een topsnelheid hoger dan 120) met de ronde en een met vierkante roosters.Een beige-blauw model met vierkante kap is er (nog) niet van Marklin.Het model van de 110 met een strijkbout-neus (bugelfalten) is er onder andere in beige-rood (TEE kleuren), de 114. (Van de beige-blauwe strijkboutneus 110 is een model verkrijgbaar, de 37013, die staat hoog op het wensenlijstje.)
2 De 140 is de goederentreinlocomotief en is technisch bijna identiek (andere tandwielverhouding) aan de 110, in beige-blauw met ronde roostersen de groene (topsnelheid lager dan 120) variant met vierkante roosters. De 140 was er uitsluitend met vierkante kast. De 110 en 140 met de vierkante kast hebben een raampje in de zijkant van de lok.
(De beige blauwe 140 met vierkante roosters, de 3345, ontbreekt ook in de verzameling)
3 De 141 is de lichter gemotoriseerde en goedkopere variant van de eenheidslok, vooral voor stoptreinen en lichte goederentreinen. De 141 was er in diverse kleuren, met ronde en vierkante (Klatte) roosters.Op de foto's een lok met enkele en met dubbele lampen. De 141 heeft geen raampjes in de zijkant van de lok).
4 De 150 is de zware goederentreinlocomotief, een groene Roco lok staat regelmatig op de baan.
De verbeterde versies van de eenheidslocomotieven zijn de 111 (verbeterde 110, met 3 raampjes in de zijkant van de lok)en de 151 (verbeterde versie van de 150).
Laatste beige-blauwe lok in de verzameling is de exotische 184,met een enkele rij langwerpige roosters, horizontaal liggende lampen en kale dakopbouw ziet deze lok er duidelijk anders uit dan de andere beige blauwe locomotieven in dit bericht.
Volgens mij lijken de verschillende eenheidslocomotieven en hun verbeterde versies dus helemaal niet op elkaar, of denken jullie daar net als Rob toch anders over? Hachelijk! 

10 opmerkingen:

francky spruytte zei

Zoals je het toont en uitlegt lijken ze inderdaad niet op elkaar.

FRANK103 zei

@Francky: bedankt! Ze lijken ook helemaal niet oo elkaar. Chinezen, die lijken op elkaar!

Sjoerd zei

Als je er niet inzit kan ik me daarbij wel wat voorstellen. Dan kijk je alleen naar de vorm en niet naar de details.

FRANK103 zei

@Sjoerd: hij kijkt vooral naar de kleur, en die is bij de beige blauwe locomotieven hetzelfde, namelijk beige blauw.

Renesmurf zei

Het aantal variaties is eindeloos, lijkt het, en misschien is dat ook wel zo.

FRANK103 zei

@Rene: er zijn meer variaties dan ik kan laten zien of dat er misschien modellen van zijn, een volledige verzameling is niet het doel.

Ad zei

Frank, weer een mooi blogbericht. Wat hier boven al wordt gezegd, met het oog van de liefhebber zie je meer. En van elkaar kun je leren.

FRANK103 zei

@Ad: dit blog is een aaneenschakeling van wetenswaardigheden, of weblogwaardigheden. De eenheidslocomotievenzijn wel al een aantal keer voorbij gekomen, maar ze blijven favoriet bij mij.

Mirjam Kakelbont zei

Zeg, is je broer Rob een beetje kleurendoof (-:
Sommige lijken wel op elkaar maar anderen totaal niet! Ik vind de 110 het mooist. Omdat-ie zo mooi blauw is.
Fijne zondag.

FRANK103 zei

@Mirjam: ik vind blauw ook altijd een mooie kleur, heb inmiddels mijn 4e blauwe auto. De 110 is er in veel varianten, een locomotief waar veel over valt te vertellen!