zondag 7 januari 2018

Pieter Bon en de Italiaanse


Neef Richard had voor mijn verjaardag weer een Italiaans wagonnetje meegenomen,de kenner ziet aan de splitpen in de koppeling dat het hier gaat om de bouwdoos versie van dit wagentje.Neef Erik had een set met 2 Pieter Bon wagonnetjes (Marklin 48542) mee, waarbij Pieter Bon een oliehandel in een dorpje verderop (Zaandam) is die al bestaat sinds 1752.Pieter Bon beschikte begin jaren '90 nog over 95 wagens, waarvan en 93 verschrot zijn en één exemplaar is belang bij de SHM en één bij de VSM.
(Bron: http://www.zaans-industrieel-erfgoed.nl/index.html?pages_3/met%20stoom%2018%20art%20%2002.html&main_frame)Het Pieter Bon wagentje uit de VSM set (stoomlok bouwserie 64, Brand en Pieter Bon wagen) heb ik voor de foto opgezocht, in de doos met wagentjes ligt ook nog een 4e Pieter Bon ketelwagen (Marklin 4449).


(Deze wagen verschilt met de witte wagen hierboven vooral met de opschriften op het informatiebord).

Waarmee een aardige sleep Pieter Bon wagentjes gevormd kan worden.Hachelijk?

14 opmerkingen:

Sjoerd zei

Ik begin me langzaam af te vragen waar je al dat spul laat...

francky spruytte zei

Het was zo te zien een leuke verjaardag.

Ad zei

Bon,bon, weer een nuttige uitbreiding van de zolderspoorbaan. Met de nieuwe Italiaanse wagon krijgt de zolderspoorbaan steeds meer Europese allure.

Marco Luijken zei

Hoi Frank,
Leuke foto's van deze mooie wagonnetjes. Prachtig!!

Groeten, Marco

FRANK103 zei

@Sjoerd: je raakt in één keer de kern van mijn modelspoorhobby Sjoerd, de ruimte is beperkt en meer wordt steeds meer een probleem, waar laat ik de spullen? Mooie rijtuigen, mooie lokomotieven, interessante boeken, de bankrekening is niet de beperkende factor, dat is de ruimte. Dat mooie Oostenrijkse rijtuig vraagt om nog 3 tweedeklasse rijtuigen en een eersteklasse rijtuig om de set compleet te maken. Maar waar zet ik het neer, de opstelsporen staan vol. Iedere nieuwe wagon of rijtuig zorgt voor een rijtuig en wagon in de opbergkist, de baan staat vol. De vitrinekast laat ook geen nieuwe aankopen meer toe. Het moment is bereikt dat meer minder is. Ik heb al eens afscheid genomen van een deel van de verzameling, misschien moet ik weer zo’n stap nemen? Ook investeer ik liever in verbetering van het huidige materiaal (betere motoren en decoders) dan dat nieuw materiaal wordt aangeschaft. Maar het einde is bereikt, het is vol!

@Francky: inderdaad, al vind ik mijn eigen verjaardag nooit zo leuk om te vieren.

@Ad: deze wagonnetjes schijnen ook in Nederland te hebben gereden, daar zijn op internet foto’s van te vinden. Verder heeft neef Richard er erg veel plezier in Italiaanse rommel bij zijn familie te verspreiden.

@Marco: bedankt!

Mirjam Kakelbont zei

Nog gefeliciteerd met je verjaardag! Ik wens je een gezond en voorspoedig nieuw levensjaar met interessante vakanties, tram- en treinbezoeken
Uiteraard zag ik als kenner direct het splitpennetje (-:
Er mogen achter de Pieter Bon trein ook wat wagens van Shell mee. Je bent ook van alle markten thuis.
Wat een lieve kattenfoto bovenaan je blog!
Warme groet

Kees zei

Ha Frank, nog proficiat. Mooie aanwinst heb je er weer bij.
Groet Kees.

FRANK103 zei

@Mirjam: bedankt! Uiteraard wist ik dat jij het wist van dat splitpennetje, de opmerking was meer voor de lieden die bijna kenner zijn en zoiets als een splitpennetje geheel over het hoofd zien, al struikelen ze erover. Uiteraard hoef ik jou ook niet te vertellen dat Pieter Bon olie voor de voedselindustrie vervoerd en geen aardolieproducten, waar de Shell wagons voor bedoeld zijn. In werkelijkheid waren deze wagonnetjes niet uitwisselbaar en waarschijnlijk ook niet gekoppeld. Maar wie maakt zich daar druk om?
De kat is een ragdoll van mijn schoonzus, het is Emily of Paris. Ik zal er nog een bericht over plaatsen!

@Kees: bedankt!

Albert y Mara fotoblog zei

De Pieter Bon ketelwagens zijn ook bij mij onlosmakelijk verbonden met mijn modelbaan. Ze rijden nog steeds bij mij in een speciale keteltrein achter een bruine 2400 lok. Met spoorse groeten Albert

FRANK103 zei

@Albert: de Pieter Bon zijn erg leuk, die komen hier ook uit de buurt! Roco heeft ook nog leuke wagentjes, daar ga ik op beurzen naar zoeken. Die bruine 2400 heb ik niet, maar een bruine 2200 kan vast ook!

Renesmurf zei

Heel erg slecht voor het milieu. Echte treinen hebben nog nut.

MarcStouten zei

Als geld niet de beperkende factor is, is plaatsen van een souterrain een optie. Ik ken iemand met ervaring die overigens niet genoemd wil worden. Erg hachelijk.

FRANK103 zei

@Marc: geld en de directrice worden een beperkende factor als we een kelder moeten laten maken onder ons huis voor de spoorbaan. Dan wel.

MarcStouten zei

Niet voor een spoorbaan. Dat heb je al op zolder. Maar voor een racebaan. Dat is beter uitlegbaar😂