donderdag 6 februari 2020

De Oostenrijker (Marklin 3160) digitaliseren


De lok die ik tijdens de Modelspoordagen in Rijswijk had gekocht was nog analoog, dat rijdt zwaar beroerd op een digitale spoorbaan waarop een niet regelbare spanning van 18 volt staat.Dan gaat de lok er als de spreekwoordelijke raket vandoor.


(Analoog loopt de lok goed)

Nu had ik mijn Ludmilla, een hobbylok, een paar jaar geleden omgebouwd met een geluidsdecoder, daarbij was de oude decoder uit de Ludmilla in de onderdeeltjesbak beland.

(Ludmilla)

Die decoder zou heel goed in de 1043 ingebouwd kunnen worden.


(ombouwprojecten van Erik)

Dus gingen lok, decoder en meer onderdeeltjes dinsdagavond mee naar neef Erik, en na de koffie ging de lok op de pijnbank.Eerst hebben we de motor omgebouwd van wisselstroom naar gelijkstroom door de inbouw van een ESU permanent magneet.Dan moet de draad naar de sleper en de draad naar de massa aangesloten worden, zodat de decoder de spanning van de baan krijgt.Met 2 draadjes wordt de motor aangesloten op de decoder en we kunnen proefrijden, de ombouw is geslaagd.Natuurlijk moet daarna de verlichting ingebouwd worden,geen gloeilampjes meer maar LED's van de AC Tion.Ook die inbouw gaat voorspoedig zodat we ook besluiten de lok te voorzien van een Heinz (machinist).


(Heinz zit, foto van Erik)

Dat vraagt ook wat knutselwerk, een stoeltje voor Heinz en een achterwandje, Erik heeft de ombouw vandaag afgemaakt en mij van foto's voorzien.


(Foto van Erik)

Via Whatsapp heb ik vernomen dat de lok uitstekend rijdt,


(Foto van Erik)

de ombouw is geslaagd en Heinz heeft een uitstekend verlichte werkplek.


(Foto van Erik)

Hachelijk?

8 opmerkingen:

Sjoerd zei

Uitbesteden tenzij... Wel zo handig toch.

Kees zei

Zo Frank dat is weer 'n sterk staaltje werk, dat is wat je noemt echt hobbyen.
Groet kees.

FRANK103 zei

@Sjoerd: ja, al was het op verzoek van Erik, hij had zin om een lok om te bouwen.

@Kees: het levert een gezellig avondje knutselen op, daar doen we het voor!

suske zei

Leuk om zoiets weer op het spoor te krijgen.

Ad zei

Ha Frank, ziet er goed uit man! Heeft de loc nu ook sluitlichten? Zelf heb ik nog geen ervaring met de ombouw van gloeilampjes naar LED. Ben benieuwd hoe jullie dat fiksen? Solderen jullie de LEDs op een printje? Maken jullie (bij deze loc gebruik van twee kleuren LED's i.v.n. sluitlichten?

Renesmurf zei

Weer een gezellig bezig en samen zijn.

FRANK103 zei

@Francky: jaren 80 marklin locomotieven zijn zeer degelijk gebouwd en eenvoudig te demonteren, het digitaliseren van deze lok is een leuk klusje!

@Ad: nee, deze lok heeft geen sluitlichten, we hebben alleen het gloeilampje vervangen door een Led. Die koopt Erik bij de AC Tion op een rol voor weinig, er zit al een weerstand op en 2 soldeerpunten. Ze hoeven niet op een printplaatje. Als je met slutlichten wil gaan werken moet de lok daar al lichtgeleiders voor hebben of moet je bijvoorbeeld per lamp met 1 of 2 smd ledjes gaan werken. Dat vond ik voor deze lok teveel gedoe. Deze lok staat toch vooral in de vitrinekast.

@René: daar is het om te doen!

Hans zei

Een leuke hobby met genoeglijk resultaat. Hans