zondag 7 december 2008

Over hulp bij het digitaliseren

Nu een enkeltje Spanje er toch niet in zat, werd de aandacht gericht op de spoorbaan op zolder. Op het weblog van Lokkie (wil hier vast niet genoemd worden) was sprake van het ombouwen van een Marklin 141 (3034) met een Esu V3.0 naar digitaal. Aangezien ik ook een 3034 heb en er afgelopen zondag in Rijswijk een dikke Duitser was die zo'n ESU V3.0 in de verkoop had voor 27 euro (en een permanent magneet voor 10 euro) was de aankoopbeslissing dus snel genomen. (Hieronder: op zeer nadrukkelijk verzoek van Sinterklaas hier een rectificatie: een V200 of een 221 is geen stinkdiesel! Zo goed, Rob? Op de foto een 221 met 60760 die dus ook voorzien moest worden van een nieuw adres).Maar eenmaal thuis vroeg ik me af of de 3034 wel aangepakt moest worden, ik heb namelijk al 3 NS1100 met weinig succes getracht te digitaliseren (1 met 60760 en 1 met tams, beiden hebben extreme Alzheimer, en 1 TAMS met matige rijeigenschappen). Is het dan niet beter de 3 1100 aan te pakken? Samen met Erik, die hier ook niet genoemd wil worden, besloten we de 1135 met 60760 als eerste aan te pakken, wat leidde tot een knal en één defecte decoderuitgang. Deze 1135 werd dus de ESU V3.0 kandidaat! De 60760 zelf kwalificeerde direct voor inbouw in een stoomlok (in de NS4903, een 50 die na WO2 een korte tijd aan Nederland was uitgeleend), de defecte decoderuitgang was voor de verlichting, en meeste stoomloks hebben alleen aan de voorkant verlichting. Als ik dit snel typ dan klinkt het allemaal heel logisch! Natuurlijk verveel ik julie niet met de soldeer en schroef verhalen, dat het motorschild niet direct past in een stoomlok omdat vervolgens het draaistel niet voldoende bewegingsruimte heeft. Dat natuurlijk de 5 polige motor uit de 1135 ook over gezet moest worden. Na 2 uur schroeven en solderen deed alles het, met maar 1 kanttekening: standaard staan alle 60760 decoders op digitaal adres 78 en alle andere decoders op 03. (Hieronder: de 1135 op het programmeerspoor).Dan moet de Mobile Station erbij komen om de decoders op andere adressen te programmeren, er is natuurlijk een fotomoment en ik krijg weer hulp, van Bibbel Bips! Dat de hulp van Bips niet optimaal was, zeg maar waardeloos, is op de foto's te zien. Feitelijk is er zelfs sprake van een ontsporing waarvan de opruimwerkzaamheden nog geruime tijd zou kunnen duren.
Uiteindelijk heeft ook dit verhaal weer een happy end, de decoders zijn met succes ingebouwd en opnieuw ingesteld, zodat jullie misschien morgen hier weer een nieuw hachelijk saai verhaal kunnen bestuderen.

13 opmerkingen:

Danny zei

Frank, teveel onderwerpen over treinen, wanneer nog iets over het echte werk, slotauto's:-)
Het wordt echt hachelijk om eens je eigen woorden te gebruiken.

Gerard van Dongen zei

Eindelijk weer wat over treinen!
Die Stoomlok is trouwens prachtig

Gert zei

Digitaliseren van een Scalextric auto voor Scalextric digitaal gaat een stuk makkelijker........

Anoniem zei

Bij mij staat de ombouw van de 3034 nog steeds op de (zeer) lange toedoe lijst.
Ik heb ooit een V200 van een tams decoder voorzien. Wat een kl..e decoder is dat.
Maar gefeliciteerd met de succesvolle inbouw van de decoders.

FRANK103 zei

@Danny: als er slotraceactiviteiten op mijn weg komen lees je er hier over!

@Gerard: met een thuisflitsstudio komt die lok nog veel beter uit de verf, maar ook lokkie heeft een zeldzaam mooie site gevonden, ik ga deze bij de links, links, zetten!

@Gert: wacht maar tot raceauto's wat meer functies gaan krijgen zoals schakelbaar licht en geluid!

@Lokkie: de tams doe ik allemaal weg!

Anoniem zei

Ik dacht even terug aan King Kong. Liep dat wel goed af?

FRANK103 zei

Bips heeft het overleefd! Maar dat komt vooral omdat de lok geen schade heeft opgelopen....

:-)

Anoniem zei

Is trouwens die mooie V200 van jouw?

FRANK103 zei

@René: ja, die was tig jaar terug in de aanbieding bij Bart Smit. Het is een 3581 en was iets van hfl 200.

Anoniem zei

Als je alleen komt om te spammen mag je wel wegblijven

FRANK103 zei

Spam is reclame maken, en ik maak geen reclame!

Anoniem zei

mag ik even er op wijzen, dat ik de volgende reclame zaken zie: KLM, Beesten, treinen, digital, kortom... daar past mijn reclame wel bij: KIJKT alle naar WWW.BRILLIE.NL

Gert zei

Het is nu al dinsdagavond en nog geen nieuw verhaal......